szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két óra telt el Michael Schumacher síbalesete és a grenoble-i kórházban rajta elvégzett műtét között. A német Stern magazin ezzel a két órával foglalkozik, azt írva: a mentőhelikopteren utazó orvosok rosszul lőtték be a Forma-1-es legenda állapotát. A menedzser egyelőre nem kommentálta a lap felvetéseit.

Michael Schumacher egész életében keményen edzett. A hétszeres világbajnok Forma-1-es autóversenyző jó testi állapota az, ami miatt felvetődik a kérdés: hibáztak-e a tavaly decemberi síbaleset után a kórházba szállítás közben a mentőhelikopteren szolgálatot teljesítő mentősök, amikor megsaccolták Schumacher állapotát.

A német Stern magazin éppen ezt a kérdést boncolgatja. Az orvosok között a magazin szerint létezik az a szabály, miszerint egy középsúlyos vagy könnyű agysérülést szenvedett pácienst még a baleset helyszínén el kell kezdeni mesterségesen lélegeztetni, amit Schumacher esetében nem tettek meg, mivel kiérkezésükkor a sportoló magánál volt.

©

Ha egy paciens kinyitja a szemét, beszél, mozog, de zavart, akkor az ún. Glasgow kóma-skála szerint már annyi pontot kap, hogy állapotát nem annyira súlyosnak ítélhetik meg – mondta a lapnak Gernot Rücker, a rostocki egyetemi klinika vezető traumatológusa. (A skálát a tudatállapot megállapítására használják az egészségügyben – a szerk.)

"Tehát sok betegnél ilyenkor úgy tűnik, nincs nagy veszély, ám gyorsan romolhat az állapotuk" – tette hozzá. Az orvos szerint Schumacher alapvetően kitűnő testi állapota tette lehetővé, hogy tovább maradjon tudatánál a síbalesete után, mint más ilyen sérülést elszenvedő emberek.

"Ha a légimentők később érkeztek volna ki a helyszínre, felismerték volna, hogy itt élet-halál helyzetről van szó, így azonban mesterséges lélegeztetés nélkül szállították a mentőhelikopterrel a kórházba" – írja a Stern.

A grenoble-i kórház
©

A mentőhelikopterrel egyébként először nem is abba a grenoble-i speciális egészségügyi centrumba szállították Schumachert, ahol már több mint 100 napja kómában fekszik, hanem megálltak egy kisebb, moutiers-i klinikán, ahol stabilizálták az állapotát és intubálták.

Ez a rövid köztes megálló a hivatalos dokumentumok szerint előre be volt tervezve, hogy addig felkészülhessenek az agyműtétre Grenoble-ban. A Stern azonban most azt írja: Schumacher már a helikopter felszállása után nem sokkal kómába esett, ezért kellett megállni a másik helyen, ezzel viszont időt vesztettek, ami súlyos következményekkel járt.

Sabine Kehm, az autóversenyző menedzsere egyelőre nem kommentálta a lap felvetéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!