Tetszett a cikk?

Június 12-én kezdődik a brazíliai futball-világbajnokság, melynek mérkőzéseit 12 stadionban fogják rendezni.

A manausi Amazónia Arénáját, melyben négy csoportmérkőzésre kerül majd sor a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságon, az előzetesen tervezett decemberi időpont helyett március 10-én nyitották meg. Az amazóniai esőerdő szívében elhelyezkedő város felújított stadionja kívülről egy hatalmas fonott kosárra hasonlít, a régió ugyanis ezekről híres. A létesítmény mosdóit és locsolórendszerét az összegyűjtött esővízből működtetik, és a napenergiát is felhasználják. A manausi aréna 42 377 néző befogadására alkalmas, mélygarázzsal rendelkezik és éttermek is találhatóak benne.

A Fortaleza városában található Castelao Stadion az összes létesítmény közül elsőként, már 2012 végén készen állt a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságra. Az 58 704 néző befogadására alkalmas létesítményt külön erre a célra kiépített busz- és metrójáratokkal lehet megközelíteni. A Castelao Stadionban négy csoportmérkőzést, közte a házigazda brazilok egyik találkozóját, valamint egy nyolcad- és egy negyeddöntőt rendeznek.

A Natal városában lévő Dűnék Arénájának (Arena das Dunas) építése 29 hónap alatt valósult meg, a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokságon pedig négy csoportmérkőzés helyszíne lesz majd. A stadion – amely a régió lenyűgöző természeti látványosságairól, a homokdűnékről kapta a nevét – 400 millió brazil reálba (40,1 milliárd forint) került, és több mint 42 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítményt január 22-én nyitották meg hivatalosan, hullámos kialakítása pedig a homokdűnéket idézi.

Recife városában már az 1950-es világbajnokságon is rendeztek mérkőzést, ugyanakkor a nyári tornára egy vadonatúj, 42 849 néző befogadására alkalmas létesítmény épült. A Pernambuco Aréna állami, valamint magánpénzből épült meg. Az alapjait 2010 októberében helyezték el, és tavaly májusban adták át a stadiont, melynek közelében számos étterem, mozi, illetve bevásárlóközpont épült, hogy fellendítsék a környék gazdaságát. A Pernambuco Aréna négy csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.

Nagyobb képért kattintson!
©

Brazília korábbi fővárosában, Salvadorban található Fonte Nova Arénát újonnan építették és már a tavalyi Konfederációs Kupán is használták. Az 52 048 néző befogadására alkalmas létesítmény egyik érdekessége, hogy a tervezők az egyik végét nyitva hagyták, így a szurkolók ráláthatnak a festői szépségű tóra. A Fonte Nova Arénában – amely elődjének, az 1951-ben átadott és 2007-ben bezárt Octavio Mangabeira Stadion helyére épült – négy csoportmérkőzést, valamint egy-egy nyolcad- és negyeddöntőt rendeznek.

A június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság második legnagyobb stadionja a fővárosban, Brazíliavárosban található Mané Garrincha Nemzeti Stadion, amely 68 009 néző befogadására alkalmas. A vb-n – a Maracana Stadion mellett – ebben a létesítményben rendezik a legtöbb mérkőzést, szám szerint hetet: négy csoportmérkőzésnek, egy-egy nyolcad- és negyeddöntőnek, valamint a bronzmérkőzésnek ad majd otthont. A korábbi Nemzeti Stadiont szinte teljesen lebontották, a mostani létesítmény így új homlokzatot, tetőt és lelátót kapott, a játékteret pedig lejjebb helyezték el, hogy minden székből akadálytalanul lehessen követni a pályán zajló eseményeket. A létesítmény a legdrágább a vb-arénák közül, megépítése 426 millió euróba került. Ebben a stadionban rendezték a vb főpróbájának tartott Konföderációs Kupa nyitómérkőzését tavaly nyáron.

A Belo Horizonte városában található Mineirao Stadion az Atletico Mineiro és a Cruzeiro otthona is. Az 1965-ben épült arénát teljes egészében felújították, az 57 483 néző befogadására alkalmas létesítmény többek között új tetőszerkezetet kapott, amely több mint 6,2 millió liternyi esővizet képes tárolni újrahasznosításra. A Mineirao Stadionban – amely a 2016-os olimpia futballtornáján is otthont ad majd találkozóknak – négy csoportmérkőzést, valamint egy-egy nyolcad- és elődöntőt rendeznek.

Az 1950-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságra épült Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban négy csoportmérkőzést, egy-egy nyolcad- és negyeddöntőt rendeznek, valamint a fináléra is itt kerül sor a június 12-én kezdődő vb-n. A vb-n – a brazíliavárosi Mané Garrincha Nemzeti Stadion mellett – ebben a létesítményben rendezik a legtöbb mérkőzést, szám szerint hetet. Az 1950-es torna döntőjében a házigazdák ebben az arénában szenvedtek 2-1-es vereséget Uruguaytól. A Maracana egykor 200 ezer néző befogadására volt alkalmas, a mostani vb-re felújították, így már csak 73 531 szurkoló ülhet le a nézőtérre. A stadion ezzel együtt Brazília legnagyobb labdarúgó-arénája maradt. A felújításkor megőrizték a Maracana eredeti szerkezetét, de többek között új lelátót építettek, új székeket szereltek fel, és egy esővízgyűjtő-rendszerrel felszerelt új tetőt is kapott a stadion. A Maracana Rio de Janeiro második legnépszerűbb turistalátványossága, a látogatók pedig ma már szuvenírként hazavihetnek magukkal egy darabot a régi arénából.

A Sao Pauló-i Corinthians Arénában játszik a város legnagyobb szurkolótáborával rendelkező csapata. A június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságon négy csoportmérkőzést – közte a nyitómeccset –, továbbá egy-egy nyolcad- és elődöntőt rendeznek benne. A létesítmény építése tavaly novemberben és idén márciusban is szünetelt, mindkétszer azért, mert halálos baleset történt a munkálatok közben. Előbb két, majd egy ember vesztette életét. Az aréna megépítésében közel 6000 helyi lakos vett részt. A stadion – amely 65 807 néző befogadására lesz alkalmas – jelentős csúszással épült meg.

A Curitiba városában található Baixada Arénája 1914-ben nyitotta meg kapuit, az Atletico Paranaense otthona az ezredforduló előtt komoly átalakításon esett át, ezzel pedig Dél-Amerika legkorszerűbb stadionja lett. A létesítmény felújítását 2011-ben kezdték el a világbajnokságra, melyen négy csoportmérkőzésnek ad otthont. A munkálatok azonban rendkívül lassan haladnak, Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára januári látogatását követően kilátásába helyezte a helyszín "kiesését".  A legutóbbi információk szerint a 40 ezer néző befogadására alkalmas stadionba még több mint 27 ezer ülőhelyet kell felszerelni.

A Porto Alegrében található Beira-Rio Stadionban – amely az Internacional csapatának otthona – négy csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokságon. A Guaiba-folyó partján elhelyezkedő arénában négy Libertadores Kupa-döntőre került már sor. Ez Brazília déli részének legnagyobb stadionja, felújítása után 50 287 néző befogadására alkalmas, a helyiek a Beira-Rio Óriása becenevet adták neki. A létesítményt eredetileg 1969-ben adták át közel tíz évnyi munka után. Megépítésében az Internacional szurkolói is segédkeztek, téglát, cementet és vasat hordtak a munkásoknak. A felújítás – melynek során tetőt is kapott az aréna – több mint 100 millió eurót felemésztő költségeit a klub állta, a renoválás több szakaszban, a vb utáni fenntarthatóság jegyében valósult meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!