szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felébredt a kómából Michael Schumacher egykori hétszeres F1-világbajnok és már el is hagyta a grenoble-i kórházat, ahol tavaly decemberi síbalesete óta ápolták - közölte hétfőn a menedzsere, Sabine Kehm. A pilótát Svájcba, a lausanne-i egyetemi kórházba szállították át.

Már nincs kómában és elhagyta a grenoble-i kórházat Michael Schumacher, akit decemberi síbalesete óta kezeltek a franciaországi intézményben - erősítette meg hétfői közleményében a sportoló menedzsere, Sabine Kehm. Arról is beszámolt, hogy Schumachert egy rehabilitációs klinikára vitték, bár azt nem árulta el, hová.

Az egykori pilóta éber fázisai egyre hosszabbak lettek az elmúlt hetekben, már meghall hangokat, és reagál az érintésekre, sőt, képes a környezetével, mindenekelőtt feleségével és gyerekeivel kommunikálni – tette hozzá. Schumacher állapota van annyira stabil, hogy nincs már szüksége a grenoble-i szakorvosok segítségére – idéztek a közleményből a német Bild oldalán, ahol a teljes szöveget is közzétették.

A hétszeres világbajnokot a lausanne-i egyetemi kórházba (CHUV) szállították át - erősítette meg később az intézmény szóvivője az AFP hírügynökségnek. Menedzsere korábban azért nem mondta el, hová vitték Schumachert, mert azt szeretnék, hogy ha senki sem zavarná a felépülését.

A The Local című svájci lap szerint Schumacher közelebb is kerül a család svájci otthonához, amely Lausanne-tól 32 kilométerre található, Glandban, a Genfi-tó partján. A beszámoló felidézte, márciusban a lapok arról cikkeztek, hogy Schumacher felesége a glandi házban egy egészségügyi vagy orvosi lakosztályt alakított ki férjének 15 millió frankért.

A család egyben köszönetet mondott azoknak az orvosoknak, nővéreknek és a terapeutáknak, akik eddig küzdöttek Schumacherért. Nem felejtkeztek el azokról sem, akik a síbaleset helyszínén segítették az ellátását, illetve akik jókívánságaikat fejezték ki a bajnoknak az elmúlt hónapokban.

©

A Forma–1-es pilóta tavaly december 29-én szenvedett síbalesetet a franciaországi Meribelben. 14 éves fiával siklottak lefelé, amikor egy sziklának csapódott. Óriási ütés érte a fejét, bár volt rajta sisak. Kétszer műtötték meg, egy ideig mesterséges kómában tartották, majd január végén kezdték el fokozatosan ébreszteni.

A francia hatóságok februárban fejezték be a nyomozást a síbaleset ügyében. Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény.

Schumacher állapotával kapcsolatban az elmúlt hetekben nehéz volt megbízható információhoz jutni, mert menedzsere, illetve a család hivatalos, de rövid közleményein túl rendszeresen jelentek meg névtelen forrásokból származó értesülések. Sokak szerint feltűnő volt, hogy hónapokig egyáltalán nem adtak hivatalos tájékoztatást.

A német Bunte múlt héten kórházi forrásokra hivatkozva azt írta: a 45 éves, hétszeres Forma–1-es világbajnokot áthelyezték a grenoble-i kórház rehabilitációs osztályára, és állítólag készülnek arra, hogy egy rehabilitációs klinikára szállíthassák, mert egyre kevesebb az esély a felépülésére.

A Bunte Sabine Khem menedzsert ugyanakkor nem kérdezte meg. Hasonlóan borús híreket közölt június elején a brit Telegraph is, egyebek mellett Gary Hartstein egykori Forma–1-es orvos blogja alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam átvette a trieszti kikötőt

Az állam átvette a trieszti kikötőt

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani

Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani