szerző:
NIL

A tizenkettedik játéknappal elérkeztünk a futball-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójához. Hétfőtől csütörtökig naponta négy mérkőzést rendeznek, ám a játéknapoknak mégis vége lesz éjfélre: este hatkor és tízkor azonos időpontban játsszák le egy-egy csoport utolsó meccseit, így a csapatok az utolsó percekben nem tudnak taktikázni – például egy könnyebb következő körös ellenfél reményében. Ma hattól a B csoportból a Hollandia-Chile és a tét nélküli Spanyolország-Ausztrália, tíztől az A-ból a Kamerun-Brazília és a Horvátország-Mexikó mérkőzés látható. Számoltunk, összeírtuk a lehetséges fordítókönyveket, tippeltünk. A hvg. hu szubjektív ajánlója.

18:00, B csoport: Hollandia-Chile és Ausztrália-Spanyolország

A B csoport állása az első két kör után:

  1. Hollandia: 6 pont, +5 gólarány
  2. Chile: 6 pont, +4 gólarány
  3. Ausztrália: 0 pont, -3 gólarány
  4. Spanyolo.: 0 pont, -6 gólarány

A B csoportban már teljesen biztos a továbbjutók kiléte: Hollandia és Chile mindenképpen ott van a legjobb tizenhatban, kiütve Ausztráliát, és a zsinórban kétszer Európa-bajnok, ráadásul világbajnok Spanyolországot.

A hétfői első meccsek közül tehát csak a Hollandia–Chile-mérkőzésen várható ádáz harc. A két csapat közül a mai győztes várhatóan könnyebb ellenfelet kap a nyolcaddöntőben, hiszen a B csoport elsője az A csoport másodikjával találkozik majd. A felek eddig egyszer játszottak egymással tétmeccset, az 2-2-es döntetlennel végződött. Ez az eredmény ma az Oranjének kedvezne, hiszen a narancssárgák gólaránya a legjobb a csoportban. Viszont az eddig látottak alapján nemhogy a döntetlen, de még a győzelem is benne van ebben a chilei csapatban. Alexis Sánchezék először Ausztrálián, majd a spanyol válogatotton gázoltak át, és megállíthatatlannak tűnnek. Ellenfelük azonban szintén bombaformában van, így ha valami valószínű, az az, hogy fantasztikus meccsre van kilátásunk. Mindkét csapat agresszív, támadó szellemű és izgalmas focit játszik, továbbjutásuk már nem kérdéses, szóval, aki csak teheti, inkább ezt kövesse a televízióban, a másikat pedig folyamatosan frissülő percről percre cikkünkben.

Holland edzés
©

A másik mérkőzés az egyetlen hétfőn, ahol egyik részt vevő csapatnak sincs még matematikai esélye sem a továbbjutásra. Ezen a meccsen – lehet, hogy cinikus az állításunk – nincs favorit. Ausztrália világbajnoki szereplése eddig már-már a csodával határos: gólt szereztek Chile ellen, illetve komoly ellenfelei voltak a holland csapatnak egészen sokáig. Ez tőlük nagy dolog. Már kiestek, így nincs más tétje a meccsüknek, csak a tisztes helytállás, illetve a szurkolók bizalmának megköszönése. Az „aussiek” nyilatkozatai nagyon lelkesek, és az összeomlott spanyolok ellen egyáltalán nem esélytelenek. Még nem játszott egymás ellen tétmeccset a két válogatott, ez sem segít az esélyes megtippelésében.

Inkább hazamennének?
©

A spanyolok amúgy szégyenükben talán inkább hazamennének még a ma esti meccs előtt. És jogosan. Csak gondoljunk bele: az utolsó hat (!!!) év minden nagy világ- vagy kontinenstornáján mindig ők hódították el a trófeát. Most pedig? Nyitásképpen egy pofon Hollandiától, amint felálltak, már kapták a másodikat Chilétől. Becsületük megvédéséért pedig már nem tudnak sokat tenni: akár megverik Ausztráliát, akár nem, ez a torna a spanyol futball katasztrófája.

Ez történhet…

…Hollandiával: Rossz már semmiképpen: ők vannak a legkedvezőbb helyzetben. Még egy döntetlennel is csoportelsők, ha kikapnak, akkor viszont valószínűleg Brazíliát kapják a nyolcaddöntőben, akik azért nagyobb falatnak bizonyulnak Mexikónál vagy Horvátországnál.

...Chilével: A dél-amerikaiak már jócskán túlteljesítették az elvárásokat, egy esetleges győzelemmel viszont kilépnének a meglepetéscsapat skatulyából.

...Ausztráliával: Az egyik halálcsoportba kerültek, és akármi történik ma, tisztesen helytálltak. Egy ausztrál sem utazik haza rossz szájízzel.

…Spanyolország: Szerintünk a (még) címvédő hanyatlása már a tavalyi Konföderációs-kupán elkezdődött, most értek a szakadék szélére. 2016-ra egy teljesen új válogatottat kéne építeni, ha nem akarnak lezuhanni a kontinens csúcsáról.

A hvg.hu holland csoportelsőséget tippel.

 

22:00, A csoport: Kamerun-Brazília és Mexikó-Horvátország

Az A csoport állása két kör után:

  1. Brazília: 4 pont, +2 gólarány
  2. Mexikó: 4 pont, +1 gólarány
  3. Horváto.: 3 pont, +2 gólarány
  4. Kamerun: 0 pont, -5 gólarány (kiesett)

Nincs mese: ha a brazilok tovább akarnak jutni, muszáj legalább egy pontot szerezniük a már biztos kieső Kamerun ellen. A horvátok szerencsés legyőzése, valamint a Mexikó elleni megtorpanás után végre meg kéne villantaniuk a foguk fehérjét, mert ez – akárhogy is nézzük – eddig nem világbajnok teljesítmény, és a Selecao célja nem más, mint a trófea. Ha a sárgák ma kikapnak (ami szinte biztos forradalomhoz vezet a házigazda országban), már csak abban bízhatnak, hogy a csoport másik meccse nem lesz döntetlen: ha Mexikó nyer, mindenképpen továbbjut a hazai csapat, ha horvát győzelem születik, akkor pedig attól függően, hogy a mexikóiak mennyire kapnak ki, még mindig továbbjuthatnak a rendezők. Viszont a brazil vereségre nem látunk túl nagy esélyt, de még a döntetlen is valószínűtlenebb Neymarék győzelménél.

©

Kamerun számára a meccs már lényegtelen, esetleges győzelmükkel is csak a harmadik helyet érhetnék el, ám az a másik meccsen is múlik. Egymás ellen a két csapat eddig négyszer játszott, háromszor a brazilok, egyszer a kameruniak nyertek. Vélhetően ez a mérleg 4-1 lesz nemsokára.

Aki nyer, az mindent visz a csoport másik meccsén. A Mario Mandzukiccsal kiegészült horvát „megállíthatatlan erő” találkozik a Guillermo Ochoa által biztosított mexikói „mozdíthatatlan tárggyal”. Fantasztikus meccsre van kilátásunk, és szerencsére ezt is láthatjuk majd, hiszen az M1 és az M2 ezt a két meccset is párhuzamosan közvetíti. Ha tanácsolhatunk valamit, az az lenne, hogy ezt a meccset nézzék, a másikat pedig folyamatosan frissülő percről-percre cikkünkben kövessék. A két fél eddig háromszor találkozott tétmeccsen, kétszer horvát, egyszer mexikói győzelem született, ez talán egy kis mentális előny az európaiaknak.

Ez történhet…

...Brazíliával: A hazaiak csak akkor hullhatnak ki, ha nem szereznek pontot Kamerun ellen, akkor is csak egy esetleges döntetlennel a másik meccsen. Ha így alakul, a brazilok négy ponttal maradnak, Mexikónak öt, a horvátoknak pedig szintén négy lesz, ám az európaiak jobb gólaránnyal csoport másodikként továbbjuthatnak. Amennyiben a brazilok döntetleneznek, a másik meccstől függetlenül továbbjutnak (helyezésük viszont nem biztos: mexikói vagy horvát győzelemmel másodikak, döntetlennel csoportelsők). Ha a sárgák viszont nyernek, kérdés nélkül ők mennek kiemeléssel a nyolcaddöntőkbe.

…Mexikóval: Hasonló a helyzet, mint a braziloknál: ha pontot szereznek, továbbjutnak. Ha a rendezők kikapnak vagy döntetlent játszanak, a mexikóiak egy győzelemmel akár még csoportelsők is lehetnek.

...Horvátországgal: Déli szomszédainknak nincs választásuk: ha tovább akarnak jutni, csak és kizárólag a győzelem az elfogadható eredmény, illetve ha a brazilok kikapnak, még a döntetlen is belefér.

…Kamerunnal: Az afrikaiaknak a Brazília elleni mérkőzés már lényegtelen, hiszen már kiestek.

A hvg.hu szerinti két továbbjutó Brazília és Horvátország lesz.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Alanis Morissette-koncert lesz Budapesten

Alanis Morissette-koncert lesz Budapesten

Karácsonyékra szakadhat rá, hogy a Tarlós-érában kivéreztették Budapestet

Karácsonyékra szakadhat rá, hogy a Tarlós-érában kivéreztették Budapestet

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Online konzultációt indított Gyurcsány az ellenzéki összefogásról

Online konzultációt indított Gyurcsány az ellenzéki összefogásról

Baj van a Landliebe-joghurtokkal, többet kivontak közülük

Baj van a Landliebe-joghurtokkal, többet kivontak közülük

Kialakulóban a bulinegyed szabályozásának részletei

Kialakulóban a bulinegyed szabályozásának részletei