szerző:
NIL
Tetszett a cikk?

Ma is négy mérkőzést játszanak a foci-vb csoportköreinek utolsó fordulójában: hattól a D csoportban biztos továbbjutó (!!!) Costa Rica játszik a mindenképpen kieső Angliával, illetve a tizenhat közé jutásért ki-ki meccset vív Olaszország és Uruguay, míg a C-ben a tizenhatba már bejutott Kolumbia Japánnal, Görögország pedig Elefántcsontparttal csap össze. Számoltunk, forgatókönyveket vázoltunk, tippeltünk. A hvg.hu szubjektív ajánlója.

18:00, D csoport: Costa Rica-Anglia és Olaszország-Uruguay

A D csoport állása:

  1. Costa Rica: 6 pont, +3 gólarány
  2. Olaszország: 3 pont, 0 gólarány
  3. Uruguay: 3 pont, -1 gólarány
  4. Anglia: 0 pont, -2 gólarány

Ki gondolta volna pár hete, hogy a D négyes utolsó meccsei előtt azt írjuk majd: a vébé halálcsoportjából már most biztos továbbjutó Costa Rica? Talán maguk a közép-amerikaiak sem. Erre most ez a helyzet állt elő. Costa Rica megverte Uruguayt és Olaszországot, most pedig Angliát akarják még elkapni csoportgyőzelmük bebiztosításáért. Utóbbiak – hasonlóan Spanyolországhoz – eddig csalódást okoztak a vébén, bár ha nyilatkozataikat nézzük, mégsem olyan súlyos ez, mint a spanyoloké. A futball megalkotói pontosan tudták, hogy egy fiatal válogatottat építenek, és ezzel nem most fognak sikereket elérni (ha elérnek). Ettől függetlenül többet vártunk tőlük, és bár nem játszottak rosszul, a szerencse nem állt melléjük egyszer sem. Most viszont – éppen úgy, mint a spanyolok hétfőn – még szerezhetnek pár becsületpontot, tehát az angolok aligha fognak feltett kézzel pályára lépni. A két csapat most találkozik először egymással tétmeccsen, így az örökmérleg nem adhat mentális löketet egyik félnek sem.

©

Míg továbbjutás szempontjából a fent említett meccs lényegtelen, addig az Olaszország–Uruguay-találkozó hatalmas izgalmakat tartogat. Aki ma nyer, az továbbjut, a másik pedig biztos nem szerez újabb világbajnoki címet a már meglévő(k) mellé. Az angolokat verő, de Costa Ricától kikapó két csapat ugyanis egyaránt három ponttal áll az utolsó kör előtt. A Squadra Azzurra azonban még így is lépéselőnyben van: az olaszok gólaránya jobb, mint az uruké, így egy döntetlennel még ők kerülnének a legjobb tizenhatba. Ám a legutóbbi meccsen látottak alapján Uruguay nagyon magabiztos, Luis Suárez pedig ott folytathatja, ahol abbahagyta: a támadó maga végezte ki Anglia vb-álmait. A két gárda eddig kilencszer találkozott, két európai és három amerikai győzelem született, négy döntetlen mellett. Elképesztően nagy meccsre van kilátásunk, mi azt javasoljuk, hogy inkább ezt nézze a televízióban, a másikat pedig folyamatosan frissülő percről-percre cikkünkben kövesse.

Ez történhet...

…Costa Ricával: A vb egyik meglepetéscsapata legrosszabb esetben csoportmásodik lehet, ha nem szerez legalább egy pontot Anglia ellen. Ha így alakul, akkor vélhetően Kolumbiát kapják a nyolcaddöntőben, akik ellen nem lenne könnyű dolguk a közép-amerikaiaknak.

…Olaszországgal: A 2006-os világbajnoknak elég a döntetlen is Uruguay ellen, viszont nem gondoljuk, hogy a kékek erre fognak játszani. A Costa Rica elleni pofon után magukhoz kell térniük, mert ha nem hozzák legalább az angolok elleni formájukat, nagy bajba kerülhetnek.

…Uruguayjal: A dél-amerikaiaknak óriási lendületet adott legnagyobb sztárjuk, Luis Suárez visszatérése, Angliát szinte egyedül verte meg a liverpooli csatár. Most viszont sokkal nehezebb helyzetben vannak: ma győzniük kell. Amennyiben pontot veszítenek, a világoskékek álmai szertefoszlanak.

...Angliával: A britek már csak a becsületükért küzdenek, ha megverik Costa Ricát, matematikai esélyük van még a harmadik helyre, de nem mennének sokra azzal sem.

Az angol válogatott
©

A hvg.hu szerint Costa Rica és Uruguay jut a legjobb tizenhat közé.

22:00, C csoport: Japán-Kolumbia és Görögország-Elefántcsontpart

A C csoport állása:

  1. Kolumbia: 6 pont, +4 gólarány
  2. Elefántcsontpart: 3 pont, 0 gólarány
  3. Japán: 1 pont, -1 gólarány
  4. Görögország: 1 pont, -3 gólarány

Kolumbia már bekerült a legjobb tizenhatba, viszont a másik hely még kiadó. A hirdetésre pedig hárman is jelentkeznek: Japán, Görögország és Elefántcsontpart is esélyes még a továbbjutásra.

Mielőtt bármibe belekezdenénk, leírjuk a meccsek lehetséges kimeneteleit, és az abból következő továbbjutó neveit (első oszlop: a meccsek győztesei, második oszlop: a továbbjutók sorrendje).

Az elefántcsontparit válogatott felkészülése
©

-          Kolumbia, Elefántcsontpart: Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Kolumbia, döntetlen: Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Kolumbia, Görögország: Kolumbia, Görögország

-          Döntetlen, Elefántcsontpart: Az elefántcsontparti győzelem arányától és a Kolumbia-Elefántcsontpart páros gólkülönbségeitől függően Kolumbia, Elefántcsontpart/Elefántcsontpart, Kolumbia

-          Döntetlen, döntetlen: Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Döntetlen, Görögország: Kolumbia, Görögország

-          Japán, Elefántcsontpart: A két győzelem arányától és a Kolumbia-Elefántcsontpart páros gólkülönbségeitől függően Kolumbia, Elefántcsontpart/Elefántcsontpart, Kolumbia

-          Japán, döntetlen: Gólkülönbségtől függően Kolumbia, Japán vagy Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Japán, Görögország: Gólkülönbségtől függően Kolumbia, Japán vagy Kolumbia, Görögország

Tehát a legkényelmesebb helyzetben az eddig nagyon megbízhatóan játszó Kolumbia van: a dél-amerikaiak biztos továbbjutók a C csoportból. Miután átgázoltak Görögországon, majd uralva a meccset megverték Elefántcsontpartot, a kolumbiaiak egyrészt továbbjutók, másrészt ilyen formában mindenképpen megverik Japánt. A „Falcaotlan” sárgák remekül játszanak, gyorsak, jól passzolnak, a védekezésük is stabil, így nem lennénk meglepődve, ha akár a legjobb nyolcba menetelnének (bár ehhez lesz egy-két szava Uruguaynak vagy Olaszországnak).

Japán készülődök
©

Japánról eddig annyit tudunk elmondani, hogy játszottak egy pokoli unalmas döntetlent Görögországgal, és szurkolóik felszedték a szemetet mindkét meccsük után. Ha ma megverik Kolumbiát, még továbbjuthatnak, ám erre igen csekély esélyt látunk. A két fél eddig kétszer találkozott, egyszer kolumbiai győzelem, egyszer pedig döntetlen született.

Ha a papírformát nézzük, a másik meccsen is egyértelmű győzelem jönne. A görög válogatott a japánhoz hasonlóan eddig pocsékul játszott, és azzal az Elefántcsonparttal kell ma megküzdenie, amely  az ázsiaiakat magabiztosan verte, ám Kolumbiától egy góllal kikapott. A 2004-ben Európa-bajnok görögök 0-3-t játszottak a dél-amerikaiakkal, így a statisztikák afrikai győzelmet jósolnak. És ez a forma alapján is reális: Görögországnak nincs semmi keresnivalója a legjobb tizenhatban, bár az esélyük megvan még arra, hogy bejussanak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Elbúcsúzhatunk a szuperolcsó ruháktól a járvány miatt?

Elbúcsúzhatunk a szuperolcsó ruháktól a járvány miatt?

A trianoni békeszerződéssel megszületett az irredenta Magyarország

A trianoni békeszerződéssel megszületett az irredenta Magyarország

Aján állítja: egész életében betartotta a a törvényeket

Aján állítja: egész életében betartotta a a törvényeket