szerző:
NIL
Tetszett a cikk?

Ma is négy mérkőzést játszanak a foci-vb csoportköreinek utolsó fordulójában: hattól a D csoportban biztos továbbjutó (!!!) Costa Rica játszik a mindenképpen kieső Angliával, illetve a tizenhat közé jutásért ki-ki meccset vív Olaszország és Uruguay, míg a C-ben a tizenhatba már bejutott Kolumbia Japánnal, Görögország pedig Elefántcsontparttal csap össze. Számoltunk, forgatókönyveket vázoltunk, tippeltünk. A hvg.hu szubjektív ajánlója.

18:00, D csoport: Costa Rica-Anglia és Olaszország-Uruguay

A D csoport állása:

  1. Costa Rica: 6 pont, +3 gólarány
  2. Olaszország: 3 pont, 0 gólarány
  3. Uruguay: 3 pont, -1 gólarány
  4. Anglia: 0 pont, -2 gólarány

Ki gondolta volna pár hete, hogy a D négyes utolsó meccsei előtt azt írjuk majd: a vébé halálcsoportjából már most biztos továbbjutó Costa Rica? Talán maguk a közép-amerikaiak sem. Erre most ez a helyzet állt elő. Costa Rica megverte Uruguayt és Olaszországot, most pedig Angliát akarják még elkapni csoportgyőzelmük bebiztosításáért. Utóbbiak – hasonlóan Spanyolországhoz – eddig csalódást okoztak a vébén, bár ha nyilatkozataikat nézzük, mégsem olyan súlyos ez, mint a spanyoloké. A futball megalkotói pontosan tudták, hogy egy fiatal válogatottat építenek, és ezzel nem most fognak sikereket elérni (ha elérnek). Ettől függetlenül többet vártunk tőlük, és bár nem játszottak rosszul, a szerencse nem állt melléjük egyszer sem. Most viszont – éppen úgy, mint a spanyolok hétfőn – még szerezhetnek pár becsületpontot, tehát az angolok aligha fognak feltett kézzel pályára lépni. A két csapat most találkozik először egymással tétmeccsen, így az örökmérleg nem adhat mentális löketet egyik félnek sem.

©

Míg továbbjutás szempontjából a fent említett meccs lényegtelen, addig az Olaszország–Uruguay-találkozó hatalmas izgalmakat tartogat. Aki ma nyer, az továbbjut, a másik pedig biztos nem szerez újabb világbajnoki címet a már meglévő(k) mellé. Az angolokat verő, de Costa Ricától kikapó két csapat ugyanis egyaránt három ponttal áll az utolsó kör előtt. A Squadra Azzurra azonban még így is lépéselőnyben van: az olaszok gólaránya jobb, mint az uruké, így egy döntetlennel még ők kerülnének a legjobb tizenhatba. Ám a legutóbbi meccsen látottak alapján Uruguay nagyon magabiztos, Luis Suárez pedig ott folytathatja, ahol abbahagyta: a támadó maga végezte ki Anglia vb-álmait. A két gárda eddig kilencszer találkozott, két európai és három amerikai győzelem született, négy döntetlen mellett. Elképesztően nagy meccsre van kilátásunk, mi azt javasoljuk, hogy inkább ezt nézze a televízióban, a másikat pedig folyamatosan frissülő percről-percre cikkünkben kövesse.

Ez történhet...

…Costa Ricával: A vb egyik meglepetéscsapata legrosszabb esetben csoportmásodik lehet, ha nem szerez legalább egy pontot Anglia ellen. Ha így alakul, akkor vélhetően Kolumbiát kapják a nyolcaddöntőben, akik ellen nem lenne könnyű dolguk a közép-amerikaiaknak.

…Olaszországgal: A 2006-os világbajnoknak elég a döntetlen is Uruguay ellen, viszont nem gondoljuk, hogy a kékek erre fognak játszani. A Costa Rica elleni pofon után magukhoz kell térniük, mert ha nem hozzák legalább az angolok elleni formájukat, nagy bajba kerülhetnek.

…Uruguayjal: A dél-amerikaiaknak óriási lendületet adott legnagyobb sztárjuk, Luis Suárez visszatérése, Angliát szinte egyedül verte meg a liverpooli csatár. Most viszont sokkal nehezebb helyzetben vannak: ma győzniük kell. Amennyiben pontot veszítenek, a világoskékek álmai szertefoszlanak.

...Angliával: A britek már csak a becsületükért küzdenek, ha megverik Costa Ricát, matematikai esélyük van még a harmadik helyre, de nem mennének sokra azzal sem.

Az angol válogatott
©

A hvg.hu szerint Costa Rica és Uruguay jut a legjobb tizenhat közé.

22:00, C csoport: Japán-Kolumbia és Görögország-Elefántcsontpart

A C csoport állása:

  1. Kolumbia: 6 pont, +4 gólarány
  2. Elefántcsontpart: 3 pont, 0 gólarány
  3. Japán: 1 pont, -1 gólarány
  4. Görögország: 1 pont, -3 gólarány

Kolumbia már bekerült a legjobb tizenhatba, viszont a másik hely még kiadó. A hirdetésre pedig hárman is jelentkeznek: Japán, Görögország és Elefántcsontpart is esélyes még a továbbjutásra.

Mielőtt bármibe belekezdenénk, leírjuk a meccsek lehetséges kimeneteleit, és az abból következő továbbjutó neveit (első oszlop: a meccsek győztesei, második oszlop: a továbbjutók sorrendje).

Az elefántcsontparit válogatott felkészülése
©

-          Kolumbia, Elefántcsontpart: Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Kolumbia, döntetlen: Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Kolumbia, Görögország: Kolumbia, Görögország

-          Döntetlen, Elefántcsontpart: Az elefántcsontparti győzelem arányától és a Kolumbia-Elefántcsontpart páros gólkülönbségeitől függően Kolumbia, Elefántcsontpart/Elefántcsontpart, Kolumbia

-          Döntetlen, döntetlen: Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Döntetlen, Görögország: Kolumbia, Görögország

-          Japán, Elefántcsontpart: A két győzelem arányától és a Kolumbia-Elefántcsontpart páros gólkülönbségeitől függően Kolumbia, Elefántcsontpart/Elefántcsontpart, Kolumbia

-          Japán, döntetlen: Gólkülönbségtől függően Kolumbia, Japán vagy Kolumbia, Elefántcsontpart

-          Japán, Görögország: Gólkülönbségtől függően Kolumbia, Japán vagy Kolumbia, Görögország

Tehát a legkényelmesebb helyzetben az eddig nagyon megbízhatóan játszó Kolumbia van: a dél-amerikaiak biztos továbbjutók a C csoportból. Miután átgázoltak Görögországon, majd uralva a meccset megverték Elefántcsontpartot, a kolumbiaiak egyrészt továbbjutók, másrészt ilyen formában mindenképpen megverik Japánt. A „Falcaotlan” sárgák remekül játszanak, gyorsak, jól passzolnak, a védekezésük is stabil, így nem lennénk meglepődve, ha akár a legjobb nyolcba menetelnének (bár ehhez lesz egy-két szava Uruguaynak vagy Olaszországnak).

Japán készülődök
©

Japánról eddig annyit tudunk elmondani, hogy játszottak egy pokoli unalmas döntetlent Görögországgal, és szurkolóik felszedték a szemetet mindkét meccsük után. Ha ma megverik Kolumbiát, még továbbjuthatnak, ám erre igen csekély esélyt látunk. A két fél eddig kétszer találkozott, egyszer kolumbiai győzelem, egyszer pedig döntetlen született.

Ha a papírformát nézzük, a másik meccsen is egyértelmű győzelem jönne. A görög válogatott a japánhoz hasonlóan eddig pocsékul játszott, és azzal az Elefántcsonparttal kell ma megküzdenie, amely  az ázsiaiakat magabiztosan verte, ám Kolumbiától egy góllal kikapott. A 2004-ben Európa-bajnok görögök 0-3-t játszottak a dél-amerikaiakkal, így a statisztikák afrikai győzelmet jósolnak. És ez a forma alapján is reális: Görögországnak nincs semmi keresnivalója a legjobb tizenhatban, bár az esélyük megvan még arra, hogy bejussanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!