szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kolumbia lesz Brazília ellenfele a negyeddöntőben, miután magabiztosan, tanítanivaló játékkal győzték le Uruguayt. James Rodriguez szerezte mindkét gólt, aki így már öt gólos a világbajnokságon. Kolumbia története során először jutott a legjobb nyolc közé.

Az első félidőt egyértelműen a kolumbiaiak kezdték jobban, és hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést az első percektől kezdve. Sokáig azonban Kolumbia csak távoli lövésekkel próbálkozott, ezek nem rejtettek akkora veszélyt, de az már ezekben a percekben is világosan látszott, hogy Cuadrado, Zuniga vagy James Rodriguez nagyon könnyen ficánkolnak az uru védők között.

©

Aztán a huszonnyolcadik perc hozta meg a döntő változást az első félidő menetében. James Rodriguez körülbelül 25 méterre a kaputól mellre vett egy labdát, majd fordulatból hatalmas gólt lőtt Muslera hálójába. Talán a vb eddigi legszebb gólja volt Rodriguez élményszámba menő mozdulatsora.

A gól uán érezhetően feszültté váltak az uruguayiak. Ez eleinte csak abban nyilvánult meg, hogy sokkal többször szabálytalankodtak és reklamáltak, de aztán elekezdtek játszani is végre. Cavani előbb majdnem Christian Rodriguez fejére varászolta labdát, majd nem sokkal később szabadrúgásból veszélyeztetett.

Az 1-0-val záródó első félidő után nem álltak le a kolumbiaiak, és már a második játékrész elején szinte el is dönötték a továbbjutás kérdését. Az ötvenedik percben egy gyönyörű akció végén Cuadrado nagyon önzetlenül fejelt vissza Rodriguez elé, aki nem hagyta ki a ziccert.

©

A második gól meg is pecsételte az uruguayiak sorsát, hiszen bár érezhetően utolsó erőtartalékaikat is elővették az egyenlítés érdekében, de talán ők maguk is érezték, hogy Kolumbiát ezen a napon biztosan nem győzhetik le. Próbálkoztak becsülettel, Maxi Pereira és Cavani is helyzetbe került, de Ospina minden esetben a helyén volt. Egy esetben Christian Rodriguez lövésénél pedig nagy bravúrral védett.

Maradt a 2-0, így Kolumbia történelmet írt, hiszen még sosem szerepelt válogatottjuk a legjobb nyolc csapat között a világbajnokságon. Kolumbia teljesítménye lehengerlő eddig a vb-n, négy meccsükből négyet nyertek. Brazília máris reszkethet, mert ezt a csapatot nagyon nehéz lesz legyőzni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!