szerző:
Németh Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sok hibával tarkított első félidő számos nagy helyzetet igen, de gólt egyáltalán nem hozott. A második játékrészben sokkal visszafogottabban játszottak a csapatok, és bár így is izgalmas volt a meccs, 0-0-val végződött a rendes játékidő. A hosszabbításban aztán a 113. percben a csereként beállt Mario Götze villanása eldöntötte a trófea sorsát, Németország 1-0-ra megverte Argentínát, megszerezve ezzel negyedik világbajnoki címét!

Pechesen alakult a németeknek a meccs előtti bemelegítés, ugyanis Khedira vádlija megsérült a tréning során, így hiába volt előzetesen a kezdőbe jelölve, Kramernek kellett beállnia a helyére. Szerencsére nem volt túl sok idő ezzel a változtatással foglalkozni, mert jó iramban kezdődött a találkozó, egyáltalán nem volt tapogatózó a játék. (Percről percre tudósításunk a meccsről.)

Az első percekben többet volt a labda a németeknél, de ez a fölény helyzetekben egyáltalán nem nyilvánult meg. Sőt, sokkal veszélyesebbek voltak az argentin kontrák, az első negyed óra legszebb pillanatát pedig Messinek köszönhettük, aki parádés ritmusváltással verte meg védőjét egy ilyen ellentámadás során.

 

Ezért küzdöttek a csapatok
©

Közben a Nationalelf gondjai tovább nőttek, ugyanis a Khedira helyére a kezdőbe nevezett Kramer egy szerencsétlen ütközést követően maradt lent a földön, és az ápolás után ugyan még vissza tudott jönni a pályára, de sokáig már nem játszott. A közeli képeken tisztán látszott, hogy a 23 éves futballista szemei elég furcsán állnak, és az orvosi személyzet két tagja kísérte őt be az öltözők felé. Nem kizárt, hogy agyrázkódás vetett véget a döntőjének, helyére pedig Schürrle érkezett.

Izgalmas jelenetekből sem volt hiány, veszélyesen játszott mindkét csapat. Az első félidő egyik legnagyobb helyzetét Higuain hagyta ki, aki lecsapott a Kroos által hazafejelt labdára, de ahelyett, hogy nyugodtan helyezett volna a kapu egyik sarkába, elidegeskedte a ziccert és csúnyán mellé gurított. Az argentin támadó aztán nem sokkal később már betalált, a dolog szépséghibája csak annyi volt, hogy nagyjából méteres lesen kapta a labdát, így a játékvezető jogosan érvénytelenítette a találatot.

 

Gól, de les
©

A túloldalon Schürrle – ha már csereként lehetőséget kapott – gondolta, gyorsan megtornáztatja Romerót, aki szögletre ütötte a német játékos lövését. Joachim Löw csapatának azonban nem ez volt a legnagyobb gólszerzési esélye az első játékrészben, hiszen a hosszabbítás perceiben egy szögletet követően Höwedes fejelt hatalmas kapufát, az ismétlés viszont les miatt már érvénytelen volt.

Volt tehát kisebb-nagyobb gólszerzési lehetőség mindkét oldalon, pörgős játékot láthattunk, de 0-0-val zárult az első játékrész. A fordulást követően aztán pillanatok alatt változhatott volna az állás, de Higuain akcióját ismét lesen állította meg a játékvezető, míg Messi egy remek kiugratást követően milliméterekkel csak, de kapu mellé lőtt egy hatalmas helyzetet.

 

Messi kapu mellé gurít
©

Ezt követően csendesedett a meccs irama, de az is igaz, hogy a számos meglepő hibával játszó védelmek egy kicsit rendezték soraikat, így a támadók nehezebben kerültek helyzetbe. Legközelebb Neuer és Higuain összecsapása miatt emelkedhetett meg a pulzusunk, de a visszajátszások jól mutatták, hogy a német kapus a labdát ütötte el, majd felhúzott térdével szerencsétlenül rúgta meg az argentin támadót, így jogosan nem járt büntető. Igaz a kifelé ítélt szabadrúgás előtt még így is értetlenül álltunk.

A televízió képernyőjén keresztül is átjött, hogy milyen fantasztikus hangulatot teremtettek a szurkolók a Maracanában, igaz a pályán a meccs ezen szakaszát a kemény belépők és a sárgalapok dominálták. Az egyik oldalon Messi gyenge lövései, míg a másik kapu előtt kisebb kihagyott helyzetek jelentettek izgalmat, de közel sem voltak akkora ziccerek, mint az első 45 perc során. Egyre közeledtünk ahhoz, hogy hosszabbításba torkolljon a meccs.

A szövetségi kapitányok igyekeztek cserékkel frissíteni csapataikat, többek között a gólrekorder, Miroslav Klose is elhagyta a pályát, akit valószínűleg utoljára láthattunk világbajnokságon játszani. Helyére a később főszereplővé előrelépő Mario Götze jött be. Hiába érkeztek azonban a pályára a pihentebb játékosok, nekik sem sikerült áttörést elérniük, érintetlenül maradtak a kapuk, így tényleg jöhetett a kétszer tizenöt perces ráadás.

 

Klose befejezte
©

A hosszabbítás egy nagy Schürrle helyzettel vette kezdetét, de az argentin kapus a helyén volt, ahogy az ellentámadásnál Boateng is remek ütemben állította meg Messiék rohamát. A dél-amerikai együttes egyébként mélyen visszahúzódott a saját kapuja elé, átengedve ezzel a területet a németeknek, akik képtelenek voltak megbontani az ellenfél védelmét. Egy kontrából aztán a csereként beállt Palacio próbált egy okos emeléssel a hálóba találni, de a Neuer fölött elrúgott labda a kapu mellé pattogott.

A második 15 percben Schweinsteiger vérző arca borzolta a kedélyeket, majd megszületett mindent eldöntő gól is. Schürrle bal oldali beadása a teljesen üresen ácsorgó Götzéhez érkezett, aki mellel átvette a labdát, majd szép mozdulattal lőtt Romero kapujába. Ezt követően már csak gyenge próbálkozásokra futotta az elfáradó argentin csapattól, így az állás nem változott.

 

A mindent eldöntő gól
©

A hosszabbításban született Götze gól Németország világbajnoki győzelmét jelentette.

Németország–Argentína 1-0 (hosszabbítás után)

Gólszerző: Götze (113.)

Világbajnok Németország!
©

A lefújást követően a legjobb kapusnak járó Aranykesztyű díjat Manuel Neuer kapta, a világbajnokság legjobb játékosa pedig Lionel Messi lett, így neki járt az Aranylabda. A legtöbb gólt James Rodriguez szerezte, szám szerint hatot, így az Aranycipő hozzá került, bár ezt nem a Maracanában adták át. Ahogy a legjobb fiatal játékosnak járó díjat sem, amit Paul Pogba kapott meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Késik a Michael Schumacher életéről szóló film

Késik a Michael Schumacher életéről szóló film

Háborús bűnök elhallgatásával vádolják a brit kormányt

Háborús bűnök elhallgatásával vádolják a brit kormányt

Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

A KFC új étterme már csak autósokat szolgál ki

A KFC új étterme már csak autósokat szolgál ki

Ilyen is ritkán van: a kormány támogatja az ellenzéki Alaptörvény-módosítást

Ilyen is ritkán van: a kormány támogatja az ellenzéki Alaptörvény-módosítást

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova