szerző:
hvg.hu

Végvári Tamás 2012-ben indult Budakalászról, a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4000 kilométert lapátolva most épp Athénnál jár. A cél: Európa körbekajakozása. Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé. Hajója az évek során megtépázódott, úgyhogy megérett a cserére.

Végvári Tamás utazása még 2012-ben indult Budakalászról. Eddig a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4000 kilométert lapátolt Athénig, hogy elérje célját: Európa körbekajakozását.

"A görög főváros elérése óriási dolog. Egyfelől ez az egyik legdélebbi pont, valóban mérföldkő, másrészt innen nyílik meg az út a nyugat és Gibraltár felé. Arról már nem is beszélek, hogy még a térképen végignézni is sok az eddig megtett négyezer kilométert, nemhogy leevezni. Számomra valahogy sosem az éppen kitűzött cél elérése a fontos, hanem az odáig vezető út. Az út a cél, csentem el a taoista bölcsességet. Szóval, amikor a mostani etap végére értem a fáradtság mellett az odáig átélt élmények zsongtak bennem leginkább. Sziklák, barlangok, viharok, hullámok, hajnali fények" – mondta Végvári Tamás.

©

Végvári Tamás nem gondolkodik feladáson, nagy lendülettel evez a 25000 kilométeres cél felé. Azt mondja, az átélt kalandok, a fantasztikus tájak, a természet ereje, és az emberek segítőkészsége adja neki a legnagyobb hajtóerőt a tengeren. Egyetlen dolgot sajnál csak, hogy hű társát hamarosan újra kell majd cserélnie.

©

"Hűséges kajakom remekül szolgált a magányos küzdelem, a kemény feltételek ellenére is, de most már igencsak javításra szorul. Megtört, megkopott, több helyen ereszt is. A vele történtek igaz tükrét adják az út viszontagságainak, az átélt élményeknek. Isztambulban összetörték a kikötőben, a török határnál tyúkok laktak benne télen, kamion mögé ragasztószalagozva húztuk át a görög határon, elkopott a fara a magányos vízre szállásoknál a hullámtörésben" – árulta el Tamás, aki most Magyarországon készül a következő etapra.

©

Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?