szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végvári Tamás 2012-ben indult Budakalászról, a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4000 kilométert lapátolva most épp Athénnál jár. A cél: Európa körbekajakozása. Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé. Hajója az évek során megtépázódott, úgyhogy megérett a cserére.

Végvári Tamás utazása még 2012-ben indult Budakalászról. Eddig a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4000 kilométert lapátolt Athénig, hogy elérje célját: Európa körbekajakozását.

"A görög főváros elérése óriási dolog. Egyfelől ez az egyik legdélebbi pont, valóban mérföldkő, másrészt innen nyílik meg az út a nyugat és Gibraltár felé. Arról már nem is beszélek, hogy még a térképen végignézni is sok az eddig megtett négyezer kilométert, nemhogy leevezni. Számomra valahogy sosem az éppen kitűzött cél elérése a fontos, hanem az odáig vezető út. Az út a cél, csentem el a taoista bölcsességet. Szóval, amikor a mostani etap végére értem a fáradtság mellett az odáig átélt élmények zsongtak bennem leginkább. Sziklák, barlangok, viharok, hullámok, hajnali fények" – mondta Végvári Tamás.

©

Végvári Tamás nem gondolkodik feladáson, nagy lendülettel evez a 25000 kilométeres cél felé. Azt mondja, az átélt kalandok, a fantasztikus tájak, a természet ereje, és az emberek segítőkészsége adja neki a legnagyobb hajtóerőt a tengeren. Egyetlen dolgot sajnál csak, hogy hű társát hamarosan újra kell majd cserélnie.

©

"Hűséges kajakom remekül szolgált a magányos küzdelem, a kemény feltételek ellenére is, de most már igencsak javításra szorul. Megtört, megkopott, több helyen ereszt is. A vele történtek igaz tükrét adják az út viszontagságainak, az átélt élményeknek. Isztambulban összetörték a kikötőben, a török határnál tyúkok laktak benne télen, kamion mögé ragasztószalagozva húztuk át a görög határon, elkopott a fara a magányos vízre szállásoknál a hullámtörésben" – árulta el Tamás, aki most Magyarországon készül a következő etapra.

©

Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!