szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Honvéd volt edzője, Massimo Morales kendőzetlenül beszélt a magyar foci és focisták helyzetéről a Nemzeti Sportnak adott interjúban. Szerinte a magyar labdarúgók jelentős részét remekül lehetne használni női csapatoknál.

A csütörtöki Nemzeti Sportnak adott interjút Massimo Morales, aki a Budapest Honvéd vezetőedzője volt egy évig. Morales korábban dolgozott a Milannál, a Bayern Münchennél Giovanni Trapattoni első számú segítője volt.

Felidézte, hogy vannak kellemes emlékei is Magyarországról. Kieső helyen vett át a kispesti focicsapatot, mégis tisztességes eredménnyel zárták a szezont. Ám hiába rakott össze jó csapatot, mégis jöttek a gondok: őt nyüstölték pénzért a játékosok, mert csúszott a fizetésük. Mivel így nem tudta motiválni a focistákat, rövid idő után lemondott a vezetőedzőségről.

Erkölcsi és szakmai válság a magyar fociban

"Önöknek, akik itt élnek, talán már fel sem tűnik, milyen a labdarúgásuk közege. Nekem viszont, aki tulajdonképpen csak belecsöppentem, kívülállóként figyeltem a történéseket, sok minden szemet szúrt. Remélem, nem sértek meg senkit, de a magyar futballt az erkölcsi és szakmai válság jellemzi" – fogalmazott.

Massimo Morales
©

Szerinte változtatni kell elsősorban az utánpótlásképzésen. A kispesti utánpótlás gyakorlatai például folyamatosan ismétlődnek, így a játékosokból hiányzik a dinamika. Úgy fogalmazott, "a magyar labdarúgók jelentős részét remekül lehetne használni. (...) Arra gondoltam, hogy remekül lehetne használni a női csapatoknál. Volt is egy center Kispesten, aki ráadásul az egyik legnagyobb fizetést élvezte, akitől meg is kérdeztem, van-e női csapat Kispesten, mert ott kibontakozhatna. A férfiak világában viszont puhány és gyenge" – mondta.

A folytatás még keményebb volt: Morales állítja, hogy sok klubnál nem a legtehetségesebb gyerekek játszanak a korosztályos csapatokban, hanem azok, akiknek a szülei befolyásos emberek. Emellett égető probléma az olasz szakember szerint az intelligencia hiánya: szerinte tanult, lehetőleg diplomás edzőkre lenne szüksége a gyerekeknek.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa tűzoltásának parancsnoka