szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő augusztusban dől el, mely sportágakat veszik fel a 2020-as tokiói nyári olimpia programjába. Elsősorban a Japánban óriási népszerűségnek örvendő baseball és softball reménykedhet.

John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke Tokióban tárgyal a szervezőkkel és ott hangzott el, hogy a jövő évi riói olimpia előtt közvetlenül, a NOB közgyűlésen mondják ki a végső szót a sportágak felvételéről. A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltételrendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról.

Tokió esetében egy héttagú testület dönt arról, hogy mely sportágakat javasolja a meglévők mellé. A testületbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegál tagokat, és helyet kapnak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is.

Japánban a baseball és annak női változata, a softball hatalmas népszerűségnek örvend, így az elsőszámú esélyesnek számít, mint bekerülő. Ezenkívül a japán gyökerű karate, egy másik harcművészet, a kínai vusu, valamint a fallabda, a görkorcsolyázás, a sportmászás és a wakeboard reménykedhet, hogy ott lehet a 2020-as tokiói olimpia műsorán.

Arról már a héten végleges döntés született, hogy a 2020-as tokiói paralimpián ott lesz a tekvondó és a tollaslabda, ugyanakkor a vitorlázás, amely 2000-től, illetve a hétfős labdarúgás, amely 1984-től szerepelt a paralimpián, 2016 után kikerül a programból.

Az öt és fél év múlva esedékes sporteseményen a tekvondó és a tollaslabda mellett a Rió de Janeiróban jövőre debütáló parakenuban és paratriatlonban, továbbá atlétikában, íjászatban, bocsában, kerékpárban, lovaglásban, ötfős labdarúgásban, csörgőlabdában, cselgáncsban, súlyemelésben, evezésben, lövészetben, ülőröplabdában, úszásban, asztaliteniszben, illetve kerekesszékes sportágakban, kosárlabdában, vívásban, rögbiben és teniszben rendeznek versenyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három autó karambolozott a Haller utcánál egy villamossal

Három autó karambolozott a Haller utcánál egy villamossal

Marabu FékNyúz: A megoldás

Marabu FékNyúz: A megoldás

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban

Csak a tisztán elektromos autók parkolhatnának ingyen a fővárosban