szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életét vesztette egy ugrás közben Dean Potter világszerte ismert sziklamászó és bázisugró a Yosemite nemzeti parkban.

A 43 éves Potter és 29 éves társa, Graham Hunt szombaton hajtott végre egy ugrást szárnyas repülőruhában a közel 2300 méteres magasságban található Taft Point oromról a Yosemite nemzeti parkban, de nem nyílt ki az ereszkedést lassító ejtőernyőjük – jelentette az AP.

Szombaton mentőcsapat indult a felkutatásukra, de nem találták meg őket, a holttestükre vasárnap bukkant rá egy helikopter a völgyben. Az effajta ugrás illegális a nemzeti parkokban, az AP beszámolója szerint a két férfi ezért feltehetően szürkületkor vagy sötétedés után ugrott.

Potter extrém szintre emelte a mászást azzal, hogy a legveszélyesebb sziklákra küzdötte fel magát biztosítás nélkül, illetve a magasban kifeszített kötélen sétált át ejtőernyővel a hátán arra az esetre, ha leesne. Kockázatos akciói után az elmúlt években több szponzora is felbontotta a szerződését vele.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!