szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korrupció elleni egységre szólította fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi kongresszusának résztvevőit Joseph Blatter elnök. A nyitóbeszédét azonban félbe kellett szakítania, mert két nő kiabálni kezdett, és egyikük egy palesztin zászlót is elővett a teremben.

Joseph Blatter a péntek délelőtti nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a tagságnak egységesnek kell maradnia azután is, hogy szerdán letartóztatások történtek. "Egységet és csapatszellemet kérek ma, hogy együtt tudjunk továbblépni" – fogalmazott a FIFA-elnök. "Ez nem mindig egyszerű, de azért gyűltünk össze, hogy megbirkózzunk a felmerült problémákkal, hogy megoldjuk őket" – tette hozzá.

Blatter, akit sokan régóta élesen bírálnak amiatt, hogy nem tett eleget a szervezeten belüli korrupció visszaszorításáért, az ötödik elnöki mandátumáért száll harcba. Egyetlen ellenfele a délutáni választáson Ali bin al-Husszein jordán herceg.    

A tagsághoz intézett üdvözlő beszédét rövid időre félbe kellett szakítania, amikor két nő kiabálni kezdett a teremben, és egy palesztin zászlót is lobogtatott. A tiltakozókat kivezették.

Blatter a továbbiakban az átláthatóság megteremtésének szükségességéről beszélt, illetve arról, hogy meg kell határozni, milyen helyet foglal majd el a FIFA a világban.

"Úgy vélem, ma az a legfontosabb, hogy előrelépjünk" – fogalmazott, hozzátéve, hogy tovább kell folytatni a küzdelmet a korrupció, a bundázás, a rasszizmus és a diszkrimináció egyéb formái ellen. "Mutassuk meg a világnak, hogy képesek vagyunk vezetni a szervezetünket, a FIFA-t. Együtt megcsinálhatjuk!" – mondta.

Az elnökválasztás előzményeként Zürichben szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó