Nagy Gábor
Nagy Gábor
Tetszett a cikk?

A lengyel futball jelenlegi legnagyobb csillaga Robert Lewandowski, aki kedden öt gólt rúgott a német Wolfsburgnak, két éve pedig négyet a spanyol Real Madridnak.

Még a spanyol FC Barcelonában focivarázslathoz szokott vezetőedző, Pep Guardiola is alig hitt a szemének kedden, amikor jelenlegi csapata, a német Bayern München színeiben a lengyel Robert Lewandowski gyors egymásutánban öt gólt rúgott az amúgy jó képességűnek tartott Wolfsburgnak. A precíz időmérők szerint egészen pontosan 8 perc 58 másodperc kellett ahhoz, hogy a félidőben csereként beállt, Lewynek becézett középcsatár megdöntsön több Bundesliga-rekordot is. Ő rúgott a legrövidebb idő alatt nemcsak öt, hanem négy és három gólt is.

A német bajnokságban Lewandowskival együtt 14 játékos ért el egy mérkőzésen öt gólt, ez legutóbb Michael Tönniesnek sikerült, aki 1991. augusztus 27-én a Duisburg csatáraként rámolt be ennyit a Karlsruhe kapujába. Egynél többször kizárólag a Nemzet Bombázójának (Der Bomber) is hívott Gerd Müller rúgott mesterötöst, neki négyszer is sikerült a bravúr.  Az egy meccsen elért gólrekordot pedig Dieter Müller tartja, aki 1977 augusztusában az FC Köln csapatában hatot szerzett a Werder Bremen ellen.

Az 1988. augusztus 21-én Varsóban született Lewandowski vézna gyerek volt, de imádta a focit, anyja, Iwana szerint gyakran előfordult, hogy míg vacsorázott, az asztal alatt a lábával bűvölte a labdát. A sport természetesen jött számára, hiszen az apja, Krzysztof lengyel cselgáncsbajnok volt, és a Hutnik Warszawa csapatában futballozott, az anyja röplabdás pályafutását pedig Robert húga, Milena követte. Lewandowski felesége, Anna Stachurska is sportoló, ő a 2009-es karate világbajnokságon bronzérmet nyert. A futballista hívő katolikus, aki tavaly októberben Ferenc pápával is találkozott, amikor a Bayern München csapata az olasz AS Roma 7:1-es legyőzése után (a meccsen a lengyel csatár egy gólt szerzett) a Vatikánba látogatott.

A kis Lewandowski a Varsó melletti Leszno gyerekcsapatában kezdett játszani, a lepukkant öltözőjű és pályájú klubhoz úgy került, hogy apja ott volt gondnok 1995-ig, amikor agyvérzésben meghalt. Az első igazi klubja a varsói Varsovia volt, ahol – akárcsak a Barcelona juniorjai között az argentin Lionel Messi – a korosztályában kivételes technikai tudása miatt a két évvel idősebbekkel játszott. Mindig az első osztályú egykori katonacsapatról, a Legia Warszawáról ábrándozott, amely 2005-ben le is igazolta. A tartalékok közül azonban nem tudott feljebb kerülni, és meg is sérült, így a Legia a szezon végén 5 ezer zlotyért eladta a lengyel harmadosztályban játszó Znicz Pruszkównak. Lewandowski itt megtáltosodott, és két idény alatt 38 gólt lőtt, amellyel előbb a harmadik, majd – mivel a pruszkówi csapat feljutott – a második liga gólkirálya lett.

Ekkor már az élvonal, az Ekstraklasa klubjai kopogtattak érte, és 2008-ban Lewandowski nem az őt elküldő Legiát, hanem a Lech Poznant választotta, amely 1,5 millió zlotyt fizetett érte. Az első mérkőzésén sarokkal szerzett gólt, a Lech klasszikus középcsatáraként pedig volt gólkirály, és nyert bajnoki címet, lengyel kupát és szuperkupát. A válogatottban a holland Leo Beenhakker kapitánysága idején, 2008-ban, a San Marino elleni idegenbeli világbajnoki selejtezőn mutatkozott be, ahol az 59. percben állt be, és nyolc perccel később már gólt rúgott. Jelenleg 70 válogatottsága, és azon 29 találata van, s az Ukrajnával közösen rendezett 2012-es Európa-bajnokságon az alkalomra épített Nemzeti Stadionban ő szerezte a legelső gólt, a Görögország elleni nyitó mérkőzésen.

Robert Lewandowski
©

Két szezonig maradt Poznanban, majd 2010-ben a lengyel futball történetének legmagasabb átigazolási összegéért, 4,5 millió euróért a német Borussia Dortmundhoz távozott. Bár több külföldi klub is szerette volna a játékosai között tudni, azért választotta Dortmundot, mert az volt a legközelebb otthonához, az anyjához, a húgához, és Annához, a menyasszonyához, akit 2013-ban vett feleségül. A Borussiában az első szezonban bajnokságot nyert, a másodikban pedig 22 találattal a csapat gólkirálya volt. Ennek ellenére elégedetlenkedett, mert a fizetése csak évi 1,8 millió euró volt, ami a szponzori és reklámszerződésekkel ugyan felment 2,5 millióra, de még így is elmaradt két csapattársa, Mario Götze és Marco Reus jövedelmétől.

Lewandowskinak nem a keddi volt az első gólfesztiválja. A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, 2013. április 24-én egymaga intézte el a spanyol Real Madridot, amelynek négy gólt rúgott a 4:1-re végződött első meccsen. A királyi gárda a visszavágón 2:0-ra nyert, ami számára kevés volt a fináléba jutáshoz, a Borussia aztán 2:1-re kikapott a szintén német Bayern Münchentől a londoni Wembley stadionban tartott döntőn. A nagy négyes nyomán a Borussia rögtön évi 5 millió eurós fizetést ajánlott Lewandowskinak, aki viszont az ezt megduplázó Bayernt választotta, és szerződése lejártával tavaly Münchenbe igazolt, ahol rögtön bajnokságot nyert.

Nem panaszkodhat a hazai megbecsülésére sem. Az idén májusban Lengyelország hírnevének külföldi öregbítéséért tiszteletbeli Superbrand címmel tüntették ki. A díjazottak sorában ő az első sportoló, a politikusok közül lengyel Superbrand például a Szolidaritás egykori vezére és volt államfő, Lech Walesa, egy másik exelnök, a szocialista Aleksander Kwasniewski, valamint a rendszerváltás lengyel sokkterápiájának atyja, Leszek Balcerowicz.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Lelkesen csinálja a házi feladatát Tom Cruise – krosszmotorozik a Mission Impossible 7 miatt

Lelkesen csinálja a házi feladatát Tom Cruise – krosszmotorozik a Mission Impossible 7 miatt

Hogyan segíthet a humor, ha elérjük határainkat?

Hogyan segíthet a humor, ha elérjük határainkat?

Csodák tudnak történni, ha ember és gép együtt dolgozik

Csodák tudnak történni, ha ember és gép együtt dolgozik