szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága és tagszövetségei egységesen kiállnak felfüggesztett elnökük, Michel Platini mellett, akinek ügyében gyors döntést várnak az illetékesektől.

A vb tagjai és az európai nemzeti szövetségek képviselői csütörtökön Nyonban találkoztak azért, hogy tárgyaljanak a francia sportvezető 90 napos felfüggesztésével kialakult helyzetről.

"Támogatjuk Michel Platini jogát a megfelelő eljáráshoz, a fair tárgyaláshoz, s hogy lehetőséget kapjon arra, hogy tisztázhassa a nevét" - áll a megbeszélés után kiadott UEFA-közleményben. A szövetség felszólított minden, az ügyben döntési jogkörrel rendelkező szervet - a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai és fellebbviteli bizottságát, illetve a nemzetközi Sportdöntőbíróságot -, hogy gyorsan dolgozzanak, s hozzák meg döntésüket november közepéig.

Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva őket mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!