Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

1986. június 2-án játszotta az első meccsét a magyar fociválogatott a mexikói vb-n. Az irapuatói fellépéstől sokan egy diadalmenet kezdetét várták, ám a szovjet csapat 6-0-ra legázolta a láthatóan tikkadtan kóválygó magyarokat.

"Igazi hidegzuhany, ilyen lidérces álmunk nem is lehetett volna" - Vitray Tamás szavai ma is a fülünkben csengnek: 30 éve vesztette el a magyar foci az épp aktuális Mohácsát, a mexikói világbajnokságon Irapuato városának stadionjában 6-0-ra kikaptunk a Szovjetuniótól. Az volt a mostani Eb-ig az utolsó alkalom, hogy focitornára jutott ki a magyar válogatott. A meccsre mindenki nagyon készült, ahogy a vébére is - a közvéleményben irreálisan nagyra duzzadtak az elvárások, amit a magyar sportsajtó is elősegített.

A vb-re kijutott csapat nem sokkal korábban még a sajtóban kutyaütők gyülekezete volt, de amilyen diadalmenetben abszolválták a kijutást (csoportelsőként, hat meccsből ötöt megnyerve, egyedül az itthoni, hollandok elleni, utolsó, tét nélküli meccsen kaptunk ki, majd felkészülési meccsen legyőztük 3-0-ra a brazilokat), olyan mértékben változott a csapat megítélése. Vitray Tamás egyenesen azt nyilatkozta: "Eddigi hét világbajnokságom közül ötödször szerepel a magyar csapat is a döntőben. Garantálom, hogy most fog a legjobban szerepelni! Hogy mi erre a garancia - nekem? Mezey György személye..." Ez azt jelentette, hogy a magyar csapatot Vitray a legjobb négy közé várta. A csapat a legjobb európai csapat volt az aktuális ranglista szerint, mindenki jó szereplést várt.

Esterházy Márton röviden le is írta a csapat sikerének titkát az origós interjújában: "Fantasztikus két évünk volt. Mezey Gyuri megtalálta a taktikát, és hozzá a megfelelő játékosokat. Mindenki hülyének nézte, amiért négy, úgymond, favágót játszatott egyszerre, Nagy Anti, Kardos, Garaba és Róth, csupa centerhalf meg beállós, csakhogy mindegyik tudta, mi a dolga, és mi a letámadásunkkal megfojtottuk az ellenfeleinket. Sose kellett hátra mennem labdákért, maradt erőm a támadásokra." 

Ehhez képest döbbent meg mindenki a mexikói első meccsen láttottakon. A magyar csapat alig vánszorgott, a lendületes szovjetek akor lőttek gólt, amikor akartak. A lehetséges okokról rögtön megkezdődtek a találgatások.

- Bunda volt

- Valamit belekevertek a magyarok ételébe (Détári Lajos ezt nem tartja elképzelhetetlennek önéletrajzi könyvében)

- Túl sok tésztát ettek a magyarok, elfogyott az erejük

- Mezey György túlságosan nagy egyszemélyi hatalmat kapott, ennek lett a végén eredménye Nyilasi Tibor itthon hagyása

- Rosszul készült a csapat

Tény, Nyilasi hiánya megzavarta, rosszul érintette a csapatot, erről beszélt az Origónak Esterházy Márton is, aki a 86-os válogatott egyik oszlopos tagja volt. Nyilasinak ott kellett volna lennie a május 1-jei összetartáson, edzőtáborozáson de játékára még igényt tartott az Austria Wien, ezért nem tudott elmenni, és Mezey azt mondta, aki oda nem tud elmenni, nem kerülhet be a csapatba. Ez azt jelentette, hogy a csapatkapitányt (!) itthon hagyta.

Igor Belanov és Esterházy Márton
©

Az is minden visszaemlékezésben előjön, hogy egyfelől Ausztriában, magaslaton készült a csapat, de hidegben, míg Mexikóban elképesztő meleg volt épp ekkor. Amikor pedig kiutazott a csapat, délben tartották az edzéseket - tán épp az akklimatizáció miatt -, de ez teljesen kikészítette a játékoskat, lefogytak, elgyengültek.

Elértük Détári Lajost, aki azt mondta, nem szeretne 30 évvel ezelőtti eseményekkel foglalkozni, megvan a véleménye arról, ki miben hibázott, de erről nem akar beszélni. Az akkori csapatot nagyon szerette, őt nem érintette rosszul a vébészereplés (Esterházy Márton arról beszélt, a vb előtt mondott vissza egy szerződést, mert egy jó szereplésben, és későbbi jobb ajánlatban bízott).

Az eredmény felháborította a közvéleményt, Végh Antal író, a magyar focival más műveiben is kimerítően foglalkozó szerző pedig két hónappal utána megjelentette a Gyógyít6atlan? című, könyv terjedelmű pamfletjét, amelyben a tésztaevéstől a magyar utánpótlásban uralkodó uram-bátyám viszonyokig, rossz közegig, korrupcióig, bundáig számos dolgot megnevez a 0-6-ért felelős okként. A könyvet hamar elkapkodták, és még Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának ebben az időben ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó titkára is leült szabolcsi kertjében Véghgel beszélgetni róla - ahogy elmondta nekünk, ezt máskor is megtette. Berecz azt is elmondta, magánemberként sajnálta az eredményt, de nem tud arról, hogy bármiféle pártvizsgálat indult volna miatta, és különben is "a sport a Biszkué volt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád