szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy menekültnek még a nevét is tilos kimondani a magyar köztévében?

Az riói olimpián először indul menekültcsapat a NOB kezdeményezésének köszönhetően. A gesztus csodálatos, a gyakorlat, hogyan bánunk velük lehet már kevésbé.

Dicsőség a menekültcsapat sztárjának az olimpián, szégyen a magyar közmédiának – írta a civil szervezet Facebook-oldalán. A Szíriából tengeren átúszva menekült 18 éves Yusra Mardininek gratuláltak ahhoz, hogy a női 100 méteres pillangó első előfutamát megnyerte.

A közmédia kommentátorának ugyanakkor a közvetítés során nem sikerült kimondania sem a menekültcsapat, sem a győztes versenyző nevét. A másik négy versenyző nevét és háromnak az országát is bemondta, a menekültcsapatot képviselő és az előfutamot megnyerő Mardiniét nem.

ifj. Knézy Jenő produkciója az alábbi linken megtekinthető.


Az esetet követően a hvg.hu megkérdezte az MTVA-t, volt-e szerkesztői utasítása Knézy Jenőnek, hogy az olimpiai úszóversenyek közben ne említse meg egy menekült sportoló futamgyőzelmét, vagy egyszerűen hibáról van szó. Ifj. Knézy így fogalmazott az MTVA közleményén keresztül :"Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az Olimpiára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!