szerző:
hvg.hu

Egy menekültnek még a nevét is tilos kimondani a magyar köztévében?

Az riói olimpián először indul menekültcsapat a NOB kezdeményezésének köszönhetően. A gesztus csodálatos, a gyakorlat, hogyan bánunk velük lehet már kevésbé.

Dicsőség a menekültcsapat sztárjának az olimpián, szégyen a magyar közmédiának – írta a civil szervezet Facebook-oldalán. A Szíriából tengeren átúszva menekült 18 éves Yusra Mardininek gratuláltak ahhoz, hogy a női 100 méteres pillangó első előfutamát megnyerte.

A közmédia kommentátorának ugyanakkor a közvetítés során nem sikerült kimondania sem a menekültcsapat, sem a győztes versenyző nevét. A másik négy versenyző nevét és háromnak az országát is bemondta, a menekültcsapatot képviselő és az előfutamot megnyerő Mardiniét nem.

ifj. Knézy Jenő produkciója az alábbi linken megtekinthető.


Az esetet követően a hvg.hu megkérdezte az MTVA-t, volt-e szerkesztői utasítása Knézy Jenőnek, hogy az olimpiai úszóversenyek közben ne említse meg egy menekült sportoló futamgyőzelmét, vagy egyszerűen hibáról van szó. Ifj. Knézy így fogalmazott az MTVA közleményén keresztül :"Természetesen semmi szándékosság nem volt abban, hogy egy előfutamban nem mondtam ki valaki nevét, aki menekültként jött az Olimpiára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!