szerző:
hvg.hu

Nagy jellemként írják le szerettei és versenytársai a 100 méteres síkfutásban sorozatban a harmadik aranyérmét besöprő Usain Boltot, aki ma ismét fut, a 200 méteres síkfutás előfutamában. A nyilatkozatai alapján azért kevésbé szerénynek tűnő Boltnak jó esélye van arra, hogy 200 méteren és a 4x100-as váltóban is sorozatban harmadszor is aranyérmes legyen.

„Egyetlen alkalommal volt lassú, amikor 10 nappal a kiírt időpont után született” – mondta róla édesanyja, Jennifer, aki már három héttel Usain születése után tudta, hogy fia különleges. Ilyen reményei minden szülőnek vannak, azt azonban kevesen tapasztalhatják meg, hogy gyerekük lesz a leggyorsabb ember a világon – jegyzi meg Bolt-portréjában a BBC. A jamaicai futónak ígérete szerint a riói lesz az utolsó olimpiája.

©

Bolt hosszú utat tett meg, míg játékos gyerekből a világ leggyorsabb embere lett. „Nem szeret veszíteni” – mondta apja, Wellesley a BBC-nek, arra emlékezve, hogy gyerekkorában mindig sírt, ha nem ő lett az első. Anyja emlékei szerint tinédzser korában nagyon ideges volt a nagy versenyek előtt, és akkor is sokszor sírt, de anyjának mindig sikerült megnyugtatnia, ilyenkor fia azt mondta: oké, anya, megpróbálom kihozni a legjobbat magamból. „Isten veled van, és én imádkozni fogok érted” – mondta neki ilyenkor Jennifer, aki szerint amúgy fiát mindig motiválta az is, ha a stadionban hallotta, hogy kiabálják a nevét.

„Ötéves volt, amikor észrevettük, hogy mindig versenyez a társai ellen, és mindig nyer”

– mondta Bolt anyja, ő már akkor sejtette, hogy jó atléta lehet a fiúból.

Az iskolában viszont a fiatal Usaint jobban érdekelte a krikett, mint az atlétika. Annyira odavolt érte, hogy nem akart semmi mást csinálni. „Egy aranybánya a lába” – mondta róla testnevelő tanára, Lorna Thorpe, akinek tanácsára végül elkezdett komolyabban foglalkozni az atlétikával. Tanáráról Bolt is nagy tisztelettel beszél azóta is. „Olyan, mintha a második anyukám lenne, amikor a középiskolában voltam, mindig figyelt rám” – emlékezett, már világsztárként.

Tanára szerint Bolt átlagos, de népszerű diák volt, mindenki szerette őt. A kilencedikben közel került hozzá egy lány, aki segített Boltnak a tanulásban. Csak később tudta meg, hogy Usainnak van egy barátnője a szomszéd iskolában. Akkor úgy döntött, hogy többé nem írja meg helyette a leckét.

©

A lányok más történetben is előjöttek Bolt életében. Egy Lorna nevű lány például spanyolul tanította, tőle hallotta, hogy tanuljon spanyolul, mert „olyan helyekre fogsz eljutni, ahol kell majd a spanyol”. Aztán amikor Bolt eljutott Dél-Amerikába, és meglátott pár szép lányt, akkor eszébe jutott, hogy jobban kellett volna figyelni a spanyolórákon.

15 éves korában már Boltról beszélt az atlétavilág, hiszen 2002-ben nála négy évvel idősebbeket győzött le a junior vb-n a 200 méteres síkfutásban. Ezután sok amerikai egyetem ajánlott neki ösztöndíjat, és az ügynökök is versengtek az aláírásáért. Szerződött egy ügynökkel, és úgy döntött, nem megy egyetemre.

Bolt nagy hatással van versenytársaira is. Justin Gatlinnek is nagy példaképe, jóban is vannak. „Olyan srác, akit követni akarsz. Ő ébresztett rá, hogy hol kell lennem” – mondta róla. Rióban a 100 méter döntője után Bolt is kiállt a kifütyült Gatlin mellett, aki ellen azért tüntettek a nézők, mert korábban doppingvétség miatt eltiltották. „Először éltem át ilyet. Mi mindannyian tiszteljük egymást, szeretném, ha erre a közönség is tekintettel lenne” – mondta ezek után Bolt.

©

A Pekingben Bolttal együtt olimpiai bajnok honfitárs, Asafa Powell szerint Bolt jelenléte nagyon fontos, és jót tesz az atlétikának. Powell azt mondja, többször megfogalmazódott benne, hogy a kettejük közötti rivalizálást valamiféle Tyson–Holyfield-párbajjá változtathatná, de aztán rájött, hogy nincs energiája az ilyen típusú üzengetéshez. „Barátok voltunk, ez nem is változott, csak híresebb lett mint én”. Amikor tavaly a vb-n Powell nagy csalódásra csak hetedik lett, Bolt egy támogató üzenetet küldött neki a Twitteren:

„Tesó, csak maradj erős, az emberek nem értik, hogy ez az út milyen áldozatokkal jár, és hogy ebbe mi mit teszünk bele”.

Ezekhez az eredményekhez azonban még Bolt tehetsége is kevés lett volna. 2004-ben a jamaicai válogatottat 22 éven át edző Glenn Millshez került. Ő is felismerte Bolt tehetségét, de azt is, hogy gyenge a technikája. Túlságosan hátra helyezte a súlypontját. „Ez visszafogta, ha így marad, az folyamatos térdproblémákat okozott volna neki. Videókat csináltunk, elemeztük, és javítottuk a technikáját” – mondta. Az edző azt is elárulta, hogy Bolt keményen dolgozik, de azt vidáman teszi. Ez így van Rióban is, egy sajtóeseményen gond nélkül felpattant a színpadra szambázni.

A Bolt család a jamaicai Trelawny-ből származik, ahol az apuka még mindig a helyi boltban dolgozik. A legjobb barátja, Nugent Walker azt mondta róla: „Bolt soha nem felejtette el, hogy honnan jött”. A sprinter alapítványa buszt és számítógépeket adott a régi iskolájának, és finanszírozza a Sherwood Content-i egészségügyi központ újjáépítését. Bolt a sport népszerűsítése érdekében sok mindenre hajlandó, kisfiúkkal is versenyt fut, és nekik még azt is megengedi, hogy legyőzzék.

„Az emberek azt látják, hogy mennyire magabiztos sportoló a pályán, de ezt sokszor félreértik. Ő olyan jó ember akar lenni, amilyen csak lehet. A szülei megtanították az alapvető értékekre, hogy tisztelje az embereket és törődjön velük” – mondja Walker, aki nem hiszi, hogy Bolt egyáltalán észreveszi azt, hogy ő egy celeb. A barát említett egy esetet, amikor egy franciaországi hotel előtt rengeteg ember gyűlt össze, és amikor Usain lejött a hallba, és kérdezte a személyzettől, kire várnak. Mire azt a választ kapta, hogy rá.

Édesanyja reméli, hogy amikor abbahagyja a versenyzést, sok időt tölt a családjával, de azt is szeretné, hogy az atlétika nagykövete legyen, mert szerinte fia vidámságot visz a sportba.

„Nélküle ez nagyon unalmas lenne”

– mondja a büszke anyuka. Szeretne már nagymama lenni, de Bolt nem árulja el, hogy kivel randizgat az elmúlt két évben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Balhé a Bundesligában: szinte felöklelte az edzőt a frankfurti játékos

Balhé a Bundesligában: szinte felöklelte az edzőt a frankfurti játékos

Az utolsó állat is kiszabadult a kelet-oroszországi „delfinbörtönből”

Az utolsó állat is kiszabadult a kelet-oroszországi „delfinbörtönből”

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

Óriási olajmezőt fedeztek fel Irán alatt

Óriási olajmezőt fedeztek fel Irán alatt

Két legyet üt egy csapásra, aki a földjére napelemet "ültet"

Két legyet üt egy csapásra, aki a földjére napelemet "ültet"

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve