szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tíz hónapos eltiltást kapott Ryan Lochte hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszó a Rio de Janeiró-i játékok alatt okozott botrányért.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és az ország úszószövetsége közösen hozta meg a fegyelmi ítéletet, amely elvileg lehetővé tenné, hogy a 32 éves sportoló rajthoz álljon a 2017. július 14. és 30. közötti budapesti világbajnokságon, de mivel a vb-re válogató amerikai bajnokságon nem vehet részt, nincs számottevő esélye a világbajnoki részvételre.

A csütörtöki döntés értelében Lochte elveszíti azt a 100 ezer dolláros jutalmat, amit a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett riói aranyéremért kapott volna, ráadásul a USOC és az úszószövetség havi támogatását is megvonják tőle a szankció idejére, amellett az olimpiai válogatott edzőközpontjait sem használhatja. A versenyzőt 20 óra közhasznú munkára is kötelezték, egyúttal nem vehet részt az amerikai olimpiai csapat tiszteletére rendezett fogadáson a Fehér Házban.

Lochte azt állította, hogy augusztus 15-én Rióban őt és három úszótársát, Jack Congert, Gunner Bentzet és Jimmy Feigent fegyverrel rabolták ki, amikor taxival egy buliról az olimpiai faluba tartottak. Később videofelvételek alapján kiderült, hogy valójában ők randalíroztak, megrongáltak egy benzinkutat és összetűzésbe kerültek az alkalmazottakkal. Társait egyformán négy hónapra tiltották el.

Ryan Lochte az incidens után egy élő tévéműsorban bocsánatot kért a braziloktól. Azt mondta, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt állította, hogy kirabolták őket és túlzásba esett. A USOC szintén elnézést kért a sportolók viselkedése miatt. A brazil rendőrség hamis bejelentéssel vádolta meg Lochte-t, ennek maximális büntetési tétele a dél-amerikai országban másfél év börtön.

"Mint már korábban is elmondtam, a sportolók elfogadhatatlanul viselkedtek. Igazságtalanul szidták a vendéglátóinkat és elterelték a figyelmet az amerikai csapat történelmi eredményeiről. Minden sportoló vállalta a felelősséget a tetteiért, azaz elfogadta a szankciókat" - mondta Scott Blackmun, a USOC elnöke.

Lochte-t korábban két támogatója, a Speedo és a Ralph Lauren is elhagyta, ezzel a becslések szerint egymillió dollárt veszített.

A vizes sportágakat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) csütörtöki közleménye szerint a büntetés "arányos, megfelelő és elegendő", amelyet nem terveznek növelni. A történtek miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottsága is vizsgálatot indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leleplezték a megújult Minit

Leleplezték a megújult Minit

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak