szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz fős lelkes tömeg, családtagok, barátok, sporttársak fogadták kedden kora este a riói XV. paralimpiai játékokról hazatért magyar sportolókat a ferihegyi reptéren.

A magyar delegáció gépe csaknem háromnegyed órát késett, így 19 óra után néhány perccel landolt. Az egyetlen magyar riói aranyérmes, az úszó Tóth Tamás lépett ki elsőként a tranzit ajtaján. Aranyérme mellett egy Vasas-sál lógott a nyakában, az elsők között a piros-kék klub elnöke, Markovits László gratulált neki.

"Több éves kemény munka után tudtam végre feljutni a csúcsra" – mondta Tóth Tamás. Egy-két napnak el kellett telnie Rióban, mire tudatosult benne, hogy paralimpiai bajnok lett. A budapesti fogadtatást olyan fantasztikusnak nevezte, amire egyáltalán nem számított – tette hozzá.

Tóth Tamás úszó
©

A Pekingben és Londonban is aranyérmes úszónak, Sors Tamásnak ezúttal be kellett érnie egy második (200 méter vegyesen) és egy harmadik hellyel (100 méter pillangón), de azt mondta: ez egyáltalán nem csalódás a számára, és elégedetten tért haza.

Krajnyák Zsuzsanna és Veres Amarilla kerekesszékes vívók
©

Szintén nagyon népszerű volt a szurkolók körében a parakajakban 200 méteren ezüstérmes Suba Róbert, valamint a 100 méter pillangón harmadikként zárt úszó, Konkoly Zsófia is, aki teljesítményével a legkellemesebb meglepetést okozta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének.

"Zsófi még csak tizennégy éves, és olyanokat sikerült megelőznie, akik tíz-húsz éve versenyeznek. Nagyon szép jövő áll előtte" – fogalmazott Szabó László.

Az elnök arról is beszélt: az 50 méter háton harmadikként célba ért Vereczkei Zsolt sporttörténelmet írt azzal, hogy immár a hetedik paralimpiájáról tért haza éremmel. "Ez magyar rekord, sőt az is lehet, hogy még nemzetközi szinten sem volt rá példa. Egyelőre a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is kutatja, hogy ért-e már el valaki más is hasonló teljesítményt" – mondta.

Suba Róbert kajakozó
©

Szabó László szerint várakozáson felül szerepelt a magyar csapat, hiszen az előző évek világversenyei alapján tíz érem volt a delegációban. Ehhez képest 18 éremmel zárták a riói játékokat, ami minden idők harmadik legjobb magyar paralimpiai szereplése.

Magyarország a riói paralimpián részt vett 162 ország közül a 47. helyen zárt az éremtáblázaton. A 43 fős küldöttségből 33-an végeztek pontszerző (1-8.) helyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)