szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az angol-walesi ügyészi hivatal 28 év után döntött így. Tavaly egy brit esküdtszék már kimondta, hogy a szurkolókat nem terheli felelősség a 96 áldozat halála miatt.

A sheffieldi Hillsborough stadionban 1989. április 15-én a Liverpool és a Nottingham Forest FA Kupa-elődöntőt vívott, amikor a túlzsúfolt lelátón pánik tört ki, és a tömeg 95 embert halálra taposott. Egy további szurkoló négy évvel később halt bele a sérüléseivel járó szövődményekbe. Az angol labdarúgás történetének legnagyobb szerencsétlenségében 766-an sérültek meg.

Az ügyben tavaly új vizsgált indult, és ennek eredményeként az angol-walesi ügyészség szerdán bejelentette, hogy gondatlanságból elkövetett, 95 rendbeli emberölés címén vádat emelt David Duckenfield volt rendőrfőfelügyelő ellen, aki a tragédia napján a stadion biztosítására kivezényelt rendőri egység parancsnoka volt.

©
©

Három további volt rendőrtiszt, valamint egy ügyvéd és a Sheffield Wednesday labdarúgóklub egykori titkára ellen szintén vádat emeltek egyebek mellett hivatali kötelezettségszegés, illetve az igazságszolgáltatás akadályozása címén.

A mérkőzésre érkező liverpooli szurkolókat annak idején fokozatosan engedték be a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba. Két szektor fél órával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, de a bejárati forgókapuknál kialakult tumultus feloldása érdekében a rendőrség megnyitott egy újabb bejáratot, amely azonban szintén a már teljesen megtelt két szektorba vezetett.

©

Az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyekre próbált benyomakodni. A már bent lévők a korlátoknak szorultak, és akinek nem sikerült az üres szektorokba vagy a játéktérre menekülni, azt a tömegben halálra taposták, vagy a kerítéseknek szorulva megfulladt.

A szerencsétlenség okairól folyó csaknem három évtizedes sajtóvita és jogi csatározás után egy brit esküdtszék tavaly a rendőrség által elkövetett mulasztásokat nevezte meg a Hillsborough-katasztrófa elsődleges okaként. A döntés kimondta, hogy a szurkolókat nem terheli felelősség, a 96 elhunyt pedig gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett.

©
©

E végzés eredményeként született az ügyészségi döntés a katasztrófa után 28 évvel, szerdán bejelentett vádemelésekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t