szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs vizes vb záróünnepség nélkül. Volt látványos előadás, átadták a stafétát a következő vb-rendező városnak, a dél-koreai Kvangdzsunak, a FINA elnöke pedig a világ eddigi legjobb vizes vb-jének titulálta a budapestit.

Előzetesen annyit lehet tudni, hogy a záróünnepség showműsorában a világ 18 országából érkező 200 előadóművész, köztük mintegy 80 artista és 50 táncos vesz részt. A produkciót a Recirquel magyar újcirkusz-társulat rendezte, és több hónapos próbafolyamat során született meg. A produkcióra az interneten hirdettek castingot, amelyre csak artistából több mint nyolcszáz jelentkezett. A Recirquel társulat művészeti vezetője, Vági Bence szándéka szerint az előadás a cirkusz és a balett elemeit ötvözi, de láthatunk bábművészeket és gyerektáncosokat is.

Navratil Andrea énekes előadásával indult a produkció (a füstgép közelében ülő tudósítónk jelentése szerint élőben énekel, nem playback), amelyet a helyszínen néz több kormánytag, Seszták Miklós, aki a szervezőbizottság elnöke is, Szijjártó Péter külügyminiszter, de ott van Schmitt Pál volt államfő és Tarlós István főpolgármester, a rendező város képviseletében.

©

Gyerektáncosok után jön az erdőkép, 14 kínai rúdartistával, akik ilyen számban együtt állítólag most lépnek fel először. Egy óriási falról lógnak le, borzasztóan látványos, amit csinálnak, a zene is hatásos.

©
©

Bekonferálták a csodaszavast! Merthogy a záróshow története a csodaszarvas-legendára épül. Hétszer hat méteres csodaszarvast ígértek, amely képes érzelmeket is kifejezni. Ezt tudósítóink igyekeznek majd ellenőrizni, amint megtudjuk, mit láttak, jelentjük. Meg is van: érdeklődve figyeli a körülötte táncolókat, és egy kicsit idegesnek tűnik. Aztán gyengéden lehajol a tündérhez. És mozgatja a fülét, mármint a szarvas.

©

A rúdtáncosok mindenesetre a csodaszarvas-jelenetben is ott vannak. A csodaszarvas meg belülről csodálatosan ki van világítva. Az élet forrása című jelenet kezdetekor körbejár a porondon, a nézők mindegyike megcsodálhatja közelebbről is.

Egy kicsit pontosabban, üldözik, de elvezeti a vadászokat "az élet és a haza forrását jelentő vizekhez". Közben kézegyensúlyozó-művészeket, a korábban is megcsodált orosz rúdartistákat és táncosokat látni. Mindezt a forgatókönyv így írja le:

A következő jelenetben a levegő áll a központban. Várjuk, mit is jelent ez. Talán légtornászokat. Igen, jön a Sky Angels nevű társulat, amely idén megnyerte a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljának fődíját, az Arany bohócot Monte-Carlóban.

Közeledik a végkifejlet, a következő vb-rendező dél-koreai város, Kvangdzsu képviselője, So Hyang énekesnő a színpadon, persze az aranyszarvassal meg sok-sok táncossal együtt. Sőt, fel is száll az aranyszarvasra.

A látványosságnak vége, a szereplők még köszöntik a nézőket, aztán jön az unalmas protokollrész. Igen, behozzák az összes résztvevő ország zászlóit.

Aztán Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke beszél, arról, hogy beugróként csaknem lehetetlenre vállalkoztak, amikor belevágtak a vb-rendezésbe, de megcsinálták a lehetetlent. Hoppá, Seszták elárulja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külföldön van, merthogy az ő nevében is megköszöni munkatársainak, amit elvégeztek. Meg az önkénteseknek. És aztán még nagyon sok mindenkinek köszönetet mond, úgy tűnt, abba sem akarja hagyni. De abbahagyta.

©

És jött a FINA elnöke, Julio C. Maglione. Ő is mindenkinek megköszöni, hogy megrendezték a vb-t. Amelyet a FINA-történet legjobb világbajnokságának minősít. A magyar szervezőket mintha hájjal kenegetnék, Gyárfás Tamás és Szijjártó Péter elégedetten összenéz, Balog Zoltán is bólogat, mosolyognak.

Végül már csak az marad hátra, hogy levonják a FINA-zászlót, és átadják Kvangdzsu polgármesterének. Aki hagyományos koreai viseletben, meglehetősen hosszú és pátoszos szónoklatban beszél arról, hogy mindenkit meghív a következő vb-re, ahol "elmerülhet a békében". 

Az olasz újságíróknak tetszett az ünnepség, amelynek még nincs is vége, mert a kötelező városimázsfilmen kívül Kvangdzsu is ad egy kis - később kiderül, nem is olyan kis - zenés-táncos bemutatót, amelyben rengeteg dob kap szerepet, olyanok is, amelyek vízzel teliek, legalábbis, amikor ütik, vizet fröcskölnek. De ez után tényleg nincs tovább, vége a vizes vb-nek, vége a záróünnepségnek.

©
 

Ez a videónk egy korábbi próbán készült, sejteni lehetett belőle, mire számíthatunk az előadáson: 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk