szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áll a bál a feketék elleni erőszak ellen az amerikai himnusz alatt tiltakozó játékosok és az elnök között. A hétvégén bedurvult a szóváltás - természetesen főleg a Twitteren.

Donald Trump arra szólította fel a amerikaiakat, hogy addig ne látogassák, és ne kövessék az NFL (az észak-amerikai profi futball liga) mérkőzéseit, amíg a játékosok nem tisztelik az amerikai zászlót és himnuszt. Az elnök a hétvégén szállt szembe ezzel azokkal a játékosokkal, akik a mérkőzések alatt eljátszott himnusznál letérdelnek, hogy így tiltakozzanak a feketék ellenei erőszak, a rendőri túlkapások ellen.

A tiltakozó akció érezhetően nincs ínyére a elnöknek, aki például egy pénteki, alabamai beszédében arra szólította fel a klubok tulajdonosait elég szabad stílusban (rúgjátok ki azokat  szarháziakat!) hogy intézkedjenek a letérdelő játékosok ellen. Ezután jött a szombati tweet, amelyben a közönség segítségét kérte a nyomásgyakorlásban.

Trump közben a legjobbnak választott NBA-játékossal, Stephen Curryvel is összeveszett, miután a Golden State Warriors kosarazója arról beszélt, nem szívesen menne a Fehér Házba az NBA-győztes csapat szokásos hivatalos fogadására, amire az elnök is hamar reagált: "a meghívó viszavonva!"

Az esetet egy másik NBA-klasszis, Lebron James úgy kommentálta, hogy lebarmozta az elnököt, majd nem sokkal később már az amerikia profi baseball mérkőzéseken is megjelentek az első himnusz alatt letérdelő játékosok, így az ügy valószínűleg továbbnyúlik még a hétvégénél.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt