szerző:
hvg.hu

Meghozta döntését a NOB: Oroszország nem indulhat a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Az igazoltan doppingmentes sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak. Jön az orosz bojkott?

Az ártatlanságukat bizonyító orosz sportolók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) zászlaja alatt indulhatnak Dél-Koreában.

A döntést azután hozta meg a NOB, hogy a 2014-es szocsi olimpián államilag támogatott doppingolás folyt, és ezt kivizsgálta a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA. Oroszország kizárása nyomatékosítja, hogy ez az epizód mennyit rombolt a sport megítélésén, áll a NOB közleményében.

A határozatot Thomas Bach NOB-elnök ismertette a svájci Lausanne-ban.

Az oroszok indulása a 2016-os riói nyári olimpián is viharokat kavart, sokáig úgy volt, hogy nem indulhatnak, aztán a nemzetközi sportági szövetség dönthettek, kit engednek versenyezni, összességében a kvótát szerzett sportolók mintegy háromnegyede végül indulhatott. Arról is szó volt, hogy csak az olimpai zászló alatt versenyezhetnek, de végül engedélyezték számukra a nemzeti színek használatát.

Nemrég Schmitt Pál, a NOB magyar tagja úgy vélte, kizárás esetén megismétlődhet az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja, akkor a Szovjetunió és a keleti blokk országai Románia kivételével nem mentek el a versenyekre. Előtte pedig a moszkvai olimpia volt féloldalas, akkor a legtöbb nyugati ország hiányzott a szovjetek afganisztáni bevonulása elleni tiltakozásul. A keleti blokk 1984-es bojkottja gyakorlatilag ezt bosszulta meg.

A téli játékok 2018. február 9-én kezdődnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!