szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Münchben történt repülőgépbaleset után a klubnak égető gyorsasággal kellett új játékosokat találnia, így került a képbe a magyar legenda is.

A Manchester United több sportembere is életét vesztette az 1958 februárjában, Münchenben történt repülőgép-szerencsétlenségben, amikor a csapat Angliába tartó gépe egyszer csak irányíthatatlanná vált, majd egy közeli lakóházba csapódott. A gép tankolni állt meg Münchenben, és már felszálláshoz készülődött, a rossz időjárási körülmények miatt azonban ez többszöri nekifutásra sem sikerült - a gép még a kifutópálya közelében lezuhant.

A csapatot megtizedelő tragédia miatt problémák sora kezdődött, a MU-nak csak évekkel később sikerült kilábalnia a válságból. Utóbbit az Aranycsapat tagjai, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, valamint Czibor Zoltán is érzékelték, akik egy 1958. február 11-én publikált cikk szerint felajánlották segítségüket az angoloknak: Bécsből telefonon keresztül jelezték, hogy akár fizetés nélkül is segítik a mélyponton lévő gárda újjáépítését.

©

A cikket író Desmond Hackett emlékei szerint az angolok erre - bármennyire is szükség volt a segítségre - udvariasan nemet mondtak, megköszönve a magyarok segítőszándékát. Arra hivatkoztak, hogy ezt a helyzetet, ha küszködve is, de nekik kell megoldani. A cikk az akkori pénzügyekről is beszámol, így alighanem inkább fizetésbeli problémák miatt visszakoztak az angolok: akkor állítólag mindössze heti 18 fontot tudtak fizetni a labdarúgóknak, Puskást pedig már akkor sztárként kezelte a világ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Listázták a Külügyminisztériumban a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Listázták a Külügyminisztériumban a magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Drónokkal figyeltetnék a forgalmat, így gyorsan át lehetne kapcsolni a jelzőlámpákat

Drónokkal figyeltetnék a forgalmat, így gyorsan át lehetne kapcsolni a jelzőlámpákat

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól