szerző:
hvg.hu

Bár ma két magyar síző is versenyzett volna, a Pjongcsangban tomboló viharos szél miatt több számot is elhalasztottak a téli olimpián, köztük a női óriás-műlesiklást is. Az olimpián eddig 177-en fertőződtek meg norovírussal, de sportolók még nem kapták el a betegséget. A pjongcshangi téli olimpia harmadik versenynapján, hétfőn nyolc számban hirdetnek győztest, kövesse velünk a legfontosabb eseményeket!

A hétfői program magyar idő szerint: 

  • Curling: vegyespáros elődöntő: Kanada-Norvégia 1.05 és Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Svájc 12.05
  • Hódeszka: női slopestyle döntő 2.00, női félcső selejtező 5.30 
  • Műkorcsolya: csapat - férfi, jégtánc és női kűr 2.00 
  • Alpesi sí: női óriás-műlesiklás (Hozmann Szonja, Maróty Mariann) 2.15 és 5.45 - elhlasztva csütörtökre! 
  • Jégkorong: nők, B csoport: Svájc-Japán 8.40, Svédország-Koreai Köztársaság 13.10
  • Sílövészet: női 10 km üldözéses verseny 11.10, férfi 12,5 km üldözéses verseny 13.00
  • Síakrobatika: férfi mogul döntő 11.30 és 13.00
  • Szánkó: női egyes 1. és 2. futam 11.50 
  • Gyorskorcsolya: női 1500 m 13.30
  • Síugrás: női normálsánc egyéni döntő 13.50
Sorrend megfordítása

Itt a hétfői győztesek névsora

Hódeszka
női slopestyle: Jamie Anderson (Egyesült Államok) 

Műkorcsolya
csapatverseny: Kanada (Patrick Chan, Kaetlyn Osmond, Gabrielle Daleman, Meagan Duhamel, Eric Radford, Tessa Virtue, Scott Moir)

Alpesi sí
női óriás-műlesiklás: csütörtökre halasztották

Gyorskorcsolya
női 1500 méter: Ireen Wüst (Hollandia) 

Síakrobatika
férfi mogul: Mikael Kingsbury (Kanada)

Sílövészet
női 10 km üldözéses verseny: Laura Dahlmeier (Németország)
férfi 12,5 km üldözéses verseny: Martin Fourcade (Franciaország)

Síugrás:
női normálsánc: Maren Lundby (Norvégia)

Megint megverték a közös koreai hokicsapatot

Ezúttal Svédországtól kaptak ki nagy különbséggel, nyolc góllal.

A B csoport második fordulóját követően eldőlt, hogy Svájc és Svédország jut tovább, és játszhat majd az elődöntőért az erősebb A csoport harmadik, valamint negyedik helyezettjével. Ebben a négyesben az Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) csapata mellett a címvédő Kanada, az Egyesült Államok és Finnország válogatottja szerepel.

©

A B csoport harmadik fordulójában a két veretlen, valamint a két nyeretlen együttes találkozik egymással szerdán.

Eredmény: jégkorong, nők, B csoport, 2. forduló:

Svédország-Korea 8-0 (4-0, 1-0, 3-0)

Svájc-Japán 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)

Az állás: 1. (és továb

bjutott) Svájc 6 pont (11-1), 2. (és továbbjutott) Svédország 6 (10-1), 3. Japán 0 (2-5), 4. Korea 0 (0-16)

Sporttörténelmet írt Martin Fourcade

A francia címvédőként nyerte a sílövők férfi 12,5 kilométeres üldözéses versenyét a pjongcsangi téli olimpia hétfői napján, begyűjtve ezzel pályafutása harmadik ötkarikás aranyérmét.

©

Korábban ebben a számban még soha nem volt címvédés a játékokon, és az sem fordult még elő, hogy az aktuális világbajnok nyerje az olimpiát is.

Az üldözéses versenyt is Dahlmeier nyerte a női sílövőknél

A szombati sprintben győztes német Laura Dahlmeier a hétfői 10 kilométeres üldözéses versenyt is megnyerte a pjongcsangi téli olimpia női sílövő viadalán, ezzel sporttörténelmi sikert ért el.

 

©

Nagy Konrád elsősorban jó időeredményt szeretne

Nagy Konrád gyorskorcsolyázó nem helyezésben gondolkodik, hanem elsősorban jó időeredményt szeretne elérni a pjongcsangi téli olimpián. "Fizikálisan jó állapotban vagyok, azon múlik a szereplésem, hogy mentálisan mennyire leszek rendben" – mondta az MTI-nek hétfői edzését követően a nyitóünnepség magyar zászlóvivője, aki arra nem tudott választ adni, hogy az min múlik. "Ha tudnám, mi kell ehhez, akkor mindent úgy csinálnék. Mindenesetre kikapcsolódással próbálom csökkenteni a stresszt, szobatársaimmal, Knoch Viktorral és a Liu fivérekkel voltam asztaliteniszezni."

©

Két magyar gyorskorcsolya-bíró is dolgozik a téli olimpián

A pjongcsangi téli olimpia első napján különösen sok dolga akadt a gyorskorcsolya-bíróknak – erről beszélt a sportág két magyar bírója. 

A férfi versenyek videóbírójaként közreműködő Kövér Balázs szerint nagyon érezni lehetett, hogy a nagy feszültség és izgalom miatt többet hibáztak a sportolók a szokottnál, így nekik is sokkal több dolguk akadt. Az 1500 méter döntője különösen izgalmasan alakult, de gond nélkül, egyetlen kizárással – a címvédő kanadai Charles Hamelin szabálytalankodott az ötödik Liu Shaolin Sándorral szemben – lezajlott, pedig nyolc olyan versenyző is szerepelt benne, aki esélyes volt az éremre. Kövér Balázs azt is kiemelte, nagy ordítozások és óvások nem voltak, így sikeresnek tekinthető az első nap.

"Hat kamerával dolgozunk. Vannak olyan esetek, amelyeknek megítélése még így sem egyszerű. Az egyikből az egyik, a másikból akár a másik versenyző tűnhet szabálytalannak" – mondta a 38 éves bíró, aki a döntés menetéről elárulta: a jégen hozott ítéletet követően megnézi a felvételeket, amennyiben egyetért, akkor az ítélet hivatalossá válik, ha nem, vagy csak részben, akkor konzultál a vezetőbíróval, és javaslatot fogalmaz meg számára, ugyanakkor a végső szó a vezetőbíróé. Megjegyezte: nagyon nehéz a bírók dolga, mert a kézzel történő szabálytalanságokat a jégen szinte észre sem lehet venni.

Kövér arról is mesélt, megható volt számára, hogy Liu Shaoang az elődöntős kizárását követően a vállára hajtotta a fejét, és csak annyit mondott neki: "nagyon izgultam". Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az olimpián próbálják minimálisra csökkenteni a magyar csapattal való érintkezést annak ellenére, hogy nagyon jóban vannak a versenyzőkkel és a vezetőkkel is. Ezt segíti, hogy a világkupákkal és világbajnokságokkal ellentétben az ötkarikás játékokon máshol van a szállásuk.

"A versenyző majdnem mindig úgy érzi, ő nem csinált semmit. Magam is így éreztem, aztán utólag rá kellett jönnöm, hogy szabálytalan voltam. Meg szokták kérdezni a magyarok a versenyeket követően, hogy miért született egy-egy, akár őket sújtó döntés, de ez nekik is jó, mert tanulnak belőle és tisztában lesznek a jelenlegi trendekkel" – mondta Kövér, aki arról is beszélt, hogy évi nagyjából 12 bíráskodás mellett rendszeresen részt kell venniük továbbképzéseken, továbbá kétévente egy nagy vizsga keretében meg kell "védeniük" a képesítésüket, pozíciójukat.

Pádár Beáta, aki tavaly novemberben "beugróként" kapott meghívást a pjongcsangi játékokra, a női versenyek első asszisztenseként a jégen, az egyik kanyarban követi az eseményeket és jelzi a vezetőbírónak, ha szabálytalanságot lát. Hozzátette: a másodasszisztenssel szemben ő ott lehet a videóelemzésnél is. Elárulta, nem könnyű a magyar csapat iránti szimpátiát félretenni, de az évek során hozzászoktak ahhoz, hogy a lehető legobjektívebb döntést hozzák minden esetben.

A jegyek több mint 80 százalékát eladták az olimpiára

Bár a kitűzött célt még nem érte el, a pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottsága (POCOG) elégedett azzal, hogy eddig a jegyek 84,3 százaléka gazdára talált.

Szung Paik Ju, a POCOG szóvivője hétfőn azt mondta, nem akarja összehasonlítani a jegyeladási statisztikát a korábbi játékokéval, de úgy tudja, az ő számaik "kicsit magasabbak", mint a többi olimpia esetében – ez azonban nem hivatalos.

©

Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője is hangsúlyozta, hogy az értékesítések nem teljesen összehasonlíthatóak, mivel a házigazda városok különböző nagyságúak.

A rajt előtt a pjongcsangi szervezők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az 1,17 millió belépő legalább 90 százalékát adják el. A téli olimpia február 25-ig tart.

A viharos széllel is meg kellett közdenie a snowboardosoknak

A címvédő amerikai Jamie Anderson nyerte meg a női hódeszkások slopstyle-versenyét a pjongcsangi téli olimpia hétfői versenynapján. 

A kellemetlen, erős szél alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát ebben a számban. A nehézségek már vasárnap kezdődtek, amikor a selejtezőt meg sem tudták rendezni, majd hétfő az eredeti rajtot közel másfél órával kellett eltolni a szűnni nem akaró széllökések miatt.

A rendezők döntése alapján hétfőn a kvalifikációt nem tartották meg, hanem mind a 26 induló a döntőben szerepelhetett, és mindenki kétszer mutathatta be trükkjeit a különböző ugratókon és korlátokon. A szabályok szerint a két futam eredményeit nem összegezték és nem is átlagolták, hanem minden versenyzőnél a jobbik pontszám rangsorolt.

A viadalt alapvetően meghatározták az időjárási viszonyok, a szél ugyanis annyira mérséklődött, hogy elindulhasson a versengés, ám így is erős maradt, aminek következtében alig akadt olyan sportoló, aki hibátlanul, esés vagy kézletétel nélkül leért volna a célba.

A viszonyokkal aztán a címvédő Jamie Anderson birkózott meg a legjobban, az első futam utolsó csúszójaként szép stílusban, hiba nélkül mutatta be ugrásait, s 83 pontjával tíz ponttal előzte meg a másodikat. A második sorozatban Anderson szintén az utolsó induló volt, megelőzni pedig senki sem tudta, így már győztesként csúszhatott végig a pályán.

Az ezüstérmet a kanadai Laurie Blouin szerezte meg végül, míg a bronzot a Szocsiban Anderson mögött második finn Enni Rukajärvi.

Norovírusjárvány van az olimpián

Sportolók eddig nem betegedtek meg, de a szervezők közül többen, eddig összesen 177 fertőzést regisztráltak.

A múlt héten 1200 biztonsági embert különítettek el, mert közülük jónéhányan norovírussal fertőződtek. Ezután a szervezőbizottság a katonaságtól kért segítséget a pótlásukra.

A magyar sízők versenyszámát csütörtökre halasztották

A szervezők meg se várták a rajtot, már órákkal előtte úgy döntöttek, hogy nem lehet megrendezni a női óriás-műlesiklást, amelyben Hozmann Szonja és Maróty Mariann révén két magyar induló is lett volna.

Később úgy határoztak, hogy a vasárnap elmaradt férfi lesikláshoz hasonlóan a női óriás-műlesiklást is csütörtökön rendezik. A program szerint az első futamra magyar idő szerint 1.30-tól, a másodikat pedig 5.15-től tartják, a férfi lesiklásra pedig 3.00-kor kerül sor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Vakvezető kutyája miatt nem akarnak lakást kiadni a látássérült fiúnak

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit

Kövér László kizárta a parlamenti ülésről az LMP képviselőit

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó