szerző:
hvg.hu

Az időjárás miatt több szám versenyeit is elhalasztották Pjongcsangban, ez érintett két magyar síelőnőt is. Magyarok így a szerdai versenynapon nem szerepeltek.

1 2
Sorrend megfordítása

Így áll az éremtáblázat a szerdai nap után

A pjongcsangi téli olimpia éremtáblázata a szerdai versenynap után:

                                            Arany       Ezüst        Bronz

Németország                            7           2           3

Hollandia                                  5           4           2

Egyesült Államok                      4           1           2

Norvégia                                   3           5           3

Kanada                                      3           4           3

Franciaország                            2           1           2

Ausztria                                     2           1           1

Svédország                                2           1           -

Olaszország                               1           1           1

Koreai Köztársaság                    1           -           1

Japán                                          -           4           3

OAR                                            -           1           4

Ausztrália                                   -           1           1

Csehország                                 -           1           1

Kína                                             -           1           -

Svájc                                            -           1           -

Szlovákia                                     -           1           -

Finnország                                  -           -           2

Kazahsztán                                 -           -           1

Oroszországból "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel vehetnek részt a játékokon sportolók, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt december elején felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot.

Nézzük csak a szerdai nap győzteseit!

A pjongcsangi téli olimpia szerdai versenynapjának győztesei:

  
    Északi összetett:
egyéni - normál sánc+10 km: Eric Frenzel (Németország)

    Gyorskorcsolya
női 1000 méter: Jorien ter Mors (Hollandia)

    Hódeszka
férfi félcső: Shaun White (Egyesült Államok) 

    Sílövészet:
női 15 km: csütörtökre halasztották

    Szánkó:
férfi kettes: Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország)

Német címvédés a férfi szánkós párosok között

 Megvédte címét a német Tobias Wendl, Tobias Arlt páros a szánkósok férfi kettes számában.

A favoritok 88 ezreddel előzték meg a második helyen végzett osztrák párost, Peter Penzet és Georg Fischlert, akik négy évvel ezelőtt Szocsiban csak a 19. helyen zártak.

A bronzérem is a németekhez került Toni Eggert és Sascha Benecken révén.
    
    Eredmények:
    szánkó, férfi kettes, olimpiai bajnok:

   Tobias Wendl, Tobias Arlt (Németország) 1:31.697 perc
2. Peter Penz, Georg Fischler (Ausztria) 1:31.785
3. Toni Eggert, Sascha Benecken (Németország) 1:31.987

Áll a bál a brit szkeletonosok "szuperruhája" miatt

A vetélytársak szerint jogosulatlan előnyhöz jutnak a brit szkeletonosok, amennyiben az edzésen használt "szuperruhában" versenyezhetnek a téli olimpián. A brit csapat tagjainak edzésen használt ruhái ugyanazzal a technológiával készültek, mint amilyennel a brit pályakerékpárosok dresszei, utóbbiak ezeknek köszönhetően az elmúlt időszak olimpiáin uralták a szakágat.

"Engem nem igazán zavar, a többiek mivel foglalkoznak, számomra az a legfontosabb, hogy gyorsak vagyunk. Mutogathatnak ránk, de a tény az, hogy jól csúszunk. Újítók vagyunk, nem csalók"

– jelentette ki a vádakra reagálva Jerry Rice, a britek ötkarikás újonca.

A szigetországi versenyzők közül legnagyobb névnek számító, női címvédő Lizzy Yarnold mellett Laura Deas, valamint a férfiaknál induló Dom Parsons is remek eredményeket ért el az edzéseken, több gyakorlást megnyertek, vagy a képzeletbeli dobogón zártak.

"A ruháinkat a szervezők látták, és rendben lévőnek találták" – zárta rövidre a vádaskodást Rice, ugyanakkor az amerikaiak szerint a britek felszerelése a szerdai, kapitányi megbeszélésen még szóba kerül majd.

Jerry Rice a szuperruhában
©

 "Sok sportolónak van kérdése a ruházattal kapcsolatban – mondta az amerikai Katie Uhlaender. – A szabályok azt mondják ki, mindenkinek ugyanolyan felszerelésben, sisakban és ruhában kell indulnia, s senkinek nem lehet semmilyen, áramvonalasságot segítő kiegészítője." Hozzátette, ha valamivel kapcsolatban kételyek merülnek fel, joguk van kérdéseket feltenni.

A 2010-es vancouveri téli olimpián győztes, ugyancsak brit Amy Williams is a támadások kereszttüzében állt, a kanadaiak és az amerikaiak szerint neki a sisakja nem volt megfelelő, ám erre semmi bizonyítékot nem találtak, így a sportoló megtarthatta ötkarikás aranyérmét.

A britek mellett egyébként az amerikaiak is új dresszben indulnak majd a csütörtökön kezdődő szkeletonversenyeken.

A nemzetközi sportági szövetség egyelőre nem reagált a vádakra.

Gyorskorcsolyában az ötödik szám aranyát is elvitték a hollandok

Újabb holland aranyérem született gyorskorcsolyában a téli olimpián: a nők szerdai 1000 méteres versenyét Jorien ter Mors nyerte (akinek 1500 méteren Szocsiból már van egy aranya, rövidpályán pedig egy 1500-as negyedik helye). A 28 éves győztes 1:13.56 perces olimpiai csúccsal két japán riválisa, a világcsúcstartó Kodaira Nao, illetve Takagi Miho előtt szerezte meg az első helyet. Ter Mors pályafutása harmadik ötkarikás diadalát aratta, Szocsiban első lett 1500 méteren és a csapatversenyben is.

A mezőny első felében, azaz nyolc pár után a szintén holland Ireen Wüst állt az élen, aki esetleges végső sikerével minden idők legeredményesebb gyorskorcsolyázója lett volna a hat arannyal rekorder szovjet Lidija Szkoblikovát megelőzve. Wüst a dél-koreai játékokon már egy-egy arany- és ezüstérmet szerzett, de ez a táv túl rövid számára, így meglepetés lett volna, ha hatodszor is olimpiai bajnok lesz - négy ezüst- és egy bronzérme mellett. Ehhez képest, bár lassan kezdett, a táv második felében, ahol a többség elmerevedett, nagyszerűen teljesített, így hosszú időn át vezetett.

A 12. párban elúszott a sporttörténelmi pillanat lehetősége, ugyanis a pályafutását rövidpályás gyorskorcsolyázóként kezdő Ter Mors és versenytársa, az amerikai Brittany Bowe nemcsak gyorsabban kezdett, hanem végig is bírta az őrült tempót, így mindketten Wüst elé kerültek.

©

Ter Mors fantasztikus ideje, amellyel a világ egyik leggyorsabb pályáján, a Salt Lake Cityben felállított olimpiai csúcsot adta át a múltnak, az utolsó két párosig nem forgott veszélyben, noha a Takagi nagyot hajrázva feljött mögé a második helyre. A világcsúcstartó Kodaira fantasztikus iramban kezdett, de az utolsó körben kissé lelassult a mozgása, így nem tudta megjavítani Ter Mors eredményét, csak honfitársát tudta felülmúlni. Az utolsó kettősben a szám világbajnoka, az amerikai Heather Bergsma megközelíteni se tudta a legjobbakat. Ireen Wüstnek végül a kilencedik hellyel kellett beérnie.

Gyorskorcsolyában eddig mind az öt aranyérmet a németalföldiek szerezték meg a kangnungi Ovalban.

    Eredmények:
    Gyorskorcsolya, 1000 méter, olimpiai bajnok:

   Jorien ter Mors (Hollandia) 1:13.56 perc
2. Kodaira Nao (Japán) 1:13.82
3. Takagi Miho (Japán) 1:13.98

Egy hír azoknak, akik nem csak nézni, hanem csinálni is szeretik a téli sportokat

Szerdán, azaz ma első alkalommal rendezik meg a Sípályák Éjszakáját, melynek keretében az ország különböző pontjain késő estig lesznek nyitva a sípályák.

A szervezők tájékoztatása szerint Eplényben hajnali kettőig, Kékestetőn este 8-ig, a mátraszentistváni síparkban és a Normafán este 9-ig, Sátoraljaújhelyen este 11-ig, Visegrádnál a Nagyvillámon pedig éjfélig várják a síelni vágyókat.

Több helyszínen további akciókra is számíthatnak az érdeklődők, így például kedvezményes síoktatást, csökkentett jegyárakat, illetve különböző versenyeket ígérnek a szervezők.

Japán győzelemmel búcsúzott a női hokitornától

Japán válogatottja 4-1-re legyőzte Korea csapatát a pjongcsangi téli olimpia női jégkorongtornájának utolsó csoportmeccsén, így győzelemmel búcsúzott a tornától.

Az már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy a gyengébb, B csoportban szereplő ázsiai együttesek közül egyik sem jut a negyeddöntőbe. A tét nélküli mérkőzésen végig a japánok irányítottak, összesen 44-szer lőttek kapura (a koreai egyesített csapat mindössze 13-szor), így megérdemelten nyertek. Ez volt az első ötkarikás győzelmük, a koreaiak pedig első góljukat szerezték.

A B csoportból a csoportelső svájciak mellett a svédek jutottak tovább.

Az már kedden eldőlt, hogy az A csoportból Kanada és az Egyesült Államok jut közvetlenül az elődöntőbe, míg a harmadik és a negyedik helyen a finnek és az oroszok zárnak. A végső sorrend a csoport csütörtöki zárónapján alakul ki.

nők, B csoport (az olimpia honlapja alapján):

Japán–Korea 4-1 (2-0, 0-1, 2-0)
korábban:
Svájc–Svédország 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)

A csoport végeredménye: 1. Svájc 9 pont, 2. Svédország 6, 3. Japán 3, 4. Korea 0

A brit és a svéd női curlingesek is győzelemmel kezdtek

A Szocsiban bronzérmes britek a semleges zászló alatt versenyző oroszokat, az előző olimpián ezüstérmes svédek pedig a dánokat verték nagyon simán.

A címvédő kanadai válogatott csütörtökön lép először jégre.

Eredmények (az olimpia honlapjáról):
curling, nők, selejtező:

Japán–Egyesült Államok 10-5
Nagy-Britannia–Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) 10-3
Svédország–Dánia 9-3
Kína–Svájc 7-2

Szélvihar tombol a korcsolyaversenyeknek otthont adó Kangnungban

A dél-koreai játékok során talán először van fagypont felett a hőmérséklet, sőt a Keleti-tenger partján lévő Kangnungban a tíz fokot is megközelíti, ugyanakkor olyan erős szél fúj a városban, hogy például a buszmegállók tábláit, vagy éppen a kordonokat szét kellett szerelni, mert a szél feldöntötte volna azokat. A táblákat aztán a földre fektették, hogy aki a vihar ellenére útnak indul, az lássa, hogy jó helyen várja-e az ötkarikás létesítményekhez tartó buszokat.

©

A süvítő széllökések olyan erősek, hogy több mobilsátrat megrongáltak, a fák és a közlekedési lámpák látványosan kilengenek. A járókelőknek táskájukkal vagy kezükkel kell eltakarniuk a szemüket a levegőben kavargó homok és hordalék miatt.

Bár a többi helyszínen, így Pjongcsangban és Dzsongszonban is okozott gondot a szél – szerdán például már a harmadik alpesi versenyszámot kellett elnapolni az erős légmozgás miatt –, de ott legfeljebb a rendezést tette lehetetlenné, károkat nem okozott – jelentette az MTI tudósítója.

1 2

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Gyönyörű hólepel fedte be a Normafát

Gyönyörű hólepel fedte be a Normafát

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája