szerző:
hvg.hu

A Belgrádba tartó és balhézó CSZKA-szurkolókat Budapesten kapcsolták le a rendőrök, miután több embert is megvertek.

Kedden játszották Belgrádban a Crvena Zvezda–CSZKA Moszkva Európa Liga-meccset, és az erről szóló szerbiai tudósítások szerint a Magyarországon át vonatkozó orosz szurkolók balhéba keveredtek Budapesten.

A szerb sajtó az orosz lapokra hivatkozva azt írta, hogy a CSZKA-szurkolók egy hétfős csoportja a Debrecen–Budapest-vasútvonalon utazott a magyar fővárosig, de egy incidens miatt Budapesten többeket őrizetbe vettek, és ők csak másnap reggel tudtak tovább utazni Belgrádba.

Átnéztük az orosz szájtokat, de a magyarországi kalandról az orosz médiában elvétve találni híreket. Az esetről beszámoló kisebb híroldalak is csak egy a Vkontaktyén (a Facebook orosz megfelelőjén) megjelent posztra hivatkoznak. Az Ultras Cszka szurkolói oldalán megjelent beszámoló szerint az orosz ultrák kedd este utaztak a belgrádi Európa Liga-meccsre, amikor is a Debrecen–Budapest-vonaton hét "harcosuk" szóváltásba keveredett egy magyar csoporttal. Innentől egy ultrafórumnak megfelelő történetleírással találkozunk: a magyarok az elbeszélés szerint telefonon hívtak erősítést, így a budapesti pályaudvaron már kéttucatnyi magyar szurkoló gyűlt össze, de némi dulakodás után "az orosz hazafiak megfutamították a támadókat annak ellenére, hogy azok hidegfegyvert próbáltak bevetni" (a "hidegfegyver" elvileg bármilyen eszköz lehet, ami nem tűzfegyver, de Oroszországban szúró-vágó eszközökre használják elsősorban ezt a kifejezést). E szerint a leírás szerint a verekedésnek végül a rendőrség vetett véget, az ultrák posztja szerint gyakorlatilag az összes CSZKA-szurkolót bevitték.

A CSZKA klubja viszont azt állítja, semmit sem tudnak az incidensről, legalábbis ezt mondta az orosz Csempionat sportlapnak Ivan Ulanov, a CSZKA szurkolói kapcsolatokért felelős szekciójának vezetője.

A police.hu-n viszont az egész budapesti balhéról semmilyen közlemény nem szerepelt, ezért feltettük a kérdést a rendőrségnek, hogy mi történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság válasza messze nem olyan kalandos, mint a hős orosz bajtársakról szóló történet, eszerint: 

Hétfőn 17:30-kor állítottak elő három orosz állampolgárt a Nyugati pályaudvaron, miután két embert megvertek és garázdálkodtak. A két megvert ember közül az egyik könnyű sérüléseket szenvedett. A rendőrség az oroszokat gyanúsítottként hallgatta ki.

A szerb híradások egyébként azt írták, hogy a garázda szurkolókat az orosz nagykövetség közbenjárására engedték el kedden reggel, így tudtak továbbutazni Szerbiába. A BRFK szerint viszont ez nem igaz, a szurkolókat azért engedték tovább, mert a gyanúsítotti kihallgatásukat követően nem álltak fent az őrizetbe vétel törvényi feltételei, így szabadlábon védekeznek. Érdekesség egyébként, hogy az orosz nagykövetség segítségére utalásnak orosz forrásokban nem is találtuk nyomát. Annak ellenére tehát, hogy a szerb híroldalak is orosz forrásból dolgoztak, nem világos tehát, hogy ez nagykövetségi részlet a szerb sajtóba pontosan honnan került be.

Az orosz lapok szerint egyébként Belgrádban meghalt egy CSZKA-szurkoló, de ennek nincs köze összetűzésekhez, a férfinak megállt a szíve. A meccs 0-0 lett, itt van egy kép a CSZKA-szurkolókról.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szélsőséges megtakarítók a magyarok – és ez csak rosszabb lesz az ltp-k bedarálásával

Szélsőséges megtakarítók a magyarok – és ez csak rosszabb lesz az ltp-k bedarálásával

Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Magyarul is nézhető a vicces holland műsor, amelyben Orbán és a Sargentini-jelentés a téma – videó

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere