Neymar esése Costa Rica ellen, Ronaldo kihagyott tizenegyese és Lang kiállítása a svédek ellen. Hogy mi a közös mindezen jelenetekben? A New York Times szerkesztői a legemlékezetesebb pillanatokat igyekeztek összeválogatni a tornán debütáló videóbíró ítéleteiből.

1.)          Franciaország–Ausztrália 2-1
               
2018. június 16-a, C csoport

A franciák első csoportmeccse hozta el a sporttörténelmi pillanatot, ekkor használták először a videóbírót arra, hogy megítéljenek egy tizenegyest. Antoin Griezmann került a földre, miután Josh Risdonnal találkozott a tizenhatoson belül. Andrés Cunha játékvezető elsőre továbbot intett, és csak másodpercekkel később állította meg a játékot, miután a VAR leellenőrizte a felvételeket, és úgy ítélte meg, valóban büntetőnek kell következnie.

2.)          Brazília–Costa Rica 2-0
               
2018. június 22-e, E csoport

Tizenkét perc volt hátra a találkozóból, az állás null-null. A brazilok elképesztő elánnal rohamoztak, Costa Rica a saját tizenhatosa elé szorult, de hősiesen védekezett, majd egy szélről bejátszott labdát Neymar próbált meg átvenni a büntetőterületen belül, ahol Gonzalez faultolta – legalábbis Bjorn Kuipers játékvezető így látta. Ekkor lépett közbe a VAR, amely majd másfél percen keresztül vizsgálta a felvételeket, végül pedig eltörölte a befújt tizenegyest. Costa Rica egyelőre megmenekült. Végül viszont nem tudták kihúzni a meccset kapott gól nélkül a közép-amerikaiak…

3.)          Irán–Portugália 1-1
               
2018. június 25-e, B csoport

Portugália Quaresma óriási góljával 1-0-ra vezetett már, amikor az 50. perchez értünk, a nagyot harcoló iráni védők pedig szabálytalanul szerelték Cristiano Ronaldót a tizenhatoson belül. A büntetőt a videóbíró véleményének kikérése után fújta csak be a játékvezető, ezzel viszont új rekord született: ez volt a 19. tizenegyes a vb során, soha ennyit nem ítéltek meg a csoportkör alatt. A sporttörténelmi büntető viszont kimaradt, Ronaldo elhibázta a tizenegyest, amely nem csak amiatt fájhatott neki, hogy nem tudott felzárkózni a góllövő listán Harry Kane-re, hanem azért is, mert Irán a hajrában, egy újabb VAR-ítélet után kiegyenlített.

4.)          Spanyolország–Marokkó 2-2
              
2018. június 25-e, B csoport

Az iráni-portugál találkozóval párhuzamosan Spanyolországra is fontos feladat várt, ugyanis könnyen kieshettek volna már a csoportközben, ha meglepetésre kikapnak Marokkótól, miközben Irán pontot szerez Portugália ellen. Miközben a másik pályán Irán büntetőhöz jutott, a csereként beálló Iago Aspas ugrott ki a leshatárról, majd megszerezte a Roja egyenlítő gólját. Csakhogy a gólöröm nem lehetett felhőtlen, a partjelző zászlaja ugyanis les miatt a magasba lendült. Ravshan Irmatov játékvezetőnek azonban a fülére szóltak a VAR-szóbából, érdemes lenne megnéznie a visszajátszásokat, amit meg is tett, végül pedig korábbi ítéletüket felülírva megadta a gólt, ezzel a legjobb tizenhat közé segítve a 2010-es világbajnokot.

5.)          Svédország–Svájc 1-0
              
2018. július 3-a, nyolcaddöntő

A találkozó véghajrájában jártunk, amikor egygólos svéd vezetésnél a teljes svájci csapat előre ment. Egyenlítés helyett viszont egy villámgyors svéd kontratámadás kerekedett ki a dologból, Olsson vezethette ziccerben kapura a labdát, majd jött hátulról Lang, aki megtaszította. A bíró hezitálás nélkül a büntetőpontra mutatott, majd pedig piros lapot adott a svájci védőnek. Ezúttal is jött a VAR-jelzés, no nem a szabálytalanság tényét vitatva, sokkal inkább azt, hogy a lökés a tizenhatoson belül, vagy kívül történt. A videó alapján végül ismét új döntés született, Svédország büntető helyett szabadrúgással jöhetett ígéretes helyről, ami azonban kimaradt. Lang viszont mindezt már az öltözőfolyosóra kihelyezett tévéképernyőn követhette csak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!