Tetszett a cikk?

A viszonylag új sportág, a crossfit versenyeinek 11 éves történetében először állt magyar a dobogón: a 21 éves Horváth Laura. Öt éve kezdett ezzel foglalkozni, és mindjárt 100 ezer dollárt kapott ezüstérméért.

100 ezer dollárt, átszámítva 27,7 millió forintot nyert Horváth Laura azzal, hogy második lett az egyesült államokbeli Madisonban rendezett crossfit-világbajnokságon. Csak viszonyításképp: ennél kicsit kevesebbet, 25 milliót kapott a magyar államtól egy riói olimpiai ezüstérmes, de például egy súlyemelő Európa-bajnokságon ennek a töredékét kapják a versenyzők. A crossfit egy egyre népszerűbb amatőr sport, így nem csoda, hogy ilyen busásan fizet. A győztes 300 ezer dollárt kapott. 

©

"Minél trendibb egy sportág, minél több emberhez ér el, annál nagyobb a reklámbevétele, annál gálánsabb a díjazás" – mondja Puskás Bálint, annak a crossfit-teremnek a tulajdonosa, ahol Horváth Laura is készült a versenyre. Horváth kimagasló eredményt ért el: ő volt az első magyar, aki dobogós lett. A döntőbe 2013-ban került be utoljára magyar, Kovács László (a versenyvilágban Lacee), aki a 25. helyen végzett. Ő pár éve abbahagyta a versenyzést.

A 2000-ben kitalált crossfit a Wikipédia leírása szerint főként olimpiai súlyemelésből, polimetrikus gyakorlatokból (guggolás, távolugrás, felugrás), erőemelésből és gimnasztikai gyakorlatokból áll. Az edzéshez kettlebellt, medicinlabdát, súlyemelőrudat, tornászgyűrűt, kötelet használnak. A különbség a testépítéshez képest az, hogy itt az összes izomcsoportot edzik, egymás után, nem bontják szét napokra az egyes területek edzését.

©

Horváth Laura a hvg.hu-nak azt mondta,

az egész verseny nagyon nehéz volt, de jól éltem meg, élveztem, nem volt mélypont benne. Nagyon örülök a második helynek, alig várom, hogy jövőre visszajöjjek. Győzni szeretnék.

Horváth 21 éves és 69 kilós. Utóbbinak szintén az összehasonlítás miatt van jelentősége: a versenyen különböző súlyokkal dolgoztak, volt, mikor "csak" 25 kilóval, de 200 kilót is mozgatniuk kellett. Kitörést például két 16 kilós kettlebellt a fejük fölé tartva kellett végezni. A döntőbe a legjobb negyven versenyző kerül, a verseny nyílt szakaszára nagyjából 500 ezer ember jelentkezett. Többkörös szűrő van, meghatározott feladatokat kell teljesíteni – a regionális szintről már csak 3-4 ember jut tovább a döntőbe. Laura ott is második volt.

Kis ízelítő a világbajnokságról

Horváth a döntőben több számban vezetett, emiatt néhányan aggódtak, hogy a kezdők hibájába esve eltaktikázta az elejét. Ő nem érezte ezt, szerinte nem vétett hibát. "Mindent első feladatnak vettem, hogy abba kell mindent beleadni, a legjobbat teljesíteni." Fel tudta mérni, miben van lemaradva. Az első helyezett nagyon sokkal nyert, így "van hova fejlődni", állapítja meg a versenyző. Egy hét pihenés után már kezdi is a felkészülést. Azt meg sem nézte, mennyit nyert,

nem a pénzért csinálom, az csak a bónusz.

A doppingolást itt is ellenőrzik, idén többeket is eltiltottak a versenytől. 

©

5 év alatt majdnem a csúcson

Horváth Laura 16 évesen kezdte a crossfitet, eleinte azért, hogy a falmászáshoz erősítse az izmait. Majd a bátyja benevezte egy versenyre, amin elindult és nagyon megtetszett neki a dolog. Így egyre több lett a crossfit és egyre kevesebb a falmászás. Testnevelőtanár szülei mellett kiskorától rengeteget sportolt, sokféle versenyen indult. Falat is versenyszerűen mászott, így nem is volt kérdés, hogy a crossfitet sem hobbi szinten csinálja majd. Az első, amire nagyon büszke volt, mikor gyűrűn megcsinálta az olimpiai tornagyakorlatot, a húzódzkodást és tolódzkodást. Az is nagy élmény volt, mikor 100 kiló súlyt ki tudott lökni.

Azért szeretem, mert változatos, súlyt emelsz, futsz, úszol, nem mindig ugyanazt kell csinálni.

Tavaly is próbálkozott, de akkor a regionális szintről nem jutott tovább. 

©

Erről Puskás Bálint azt mesélte, "tavaly a gyengeségei kiütköztek, egy-két gimnasztikai gyakorlat nem ment kimagaslóan", de aztán Puskás edzőtermében egy éve megjelent Michele Letendre kanadai crossfitter, többszörös vébérésztvevő, és elkezdtek együtt dolgozni Horváth Laurával. Letendre azóta Kanadából, neten küldi az edzéstervet – a feladatok végrehajtását a CrossFit B'Bros vezető edzője, Sóti Zsolt felügyeli –, és abban is segített, hogy hogyan kezelje a sportolónő a versenyen a mentális terhelést. Horváth heti öt nap naponta két edzést hajtott végig, emellett volt egy regeneráló és egy pihenőnapja. Az már ősszel látszott, hogy jó az irány: elindult a másik nagy világversenyen Dubajban, ahol szintén második lett.

©

Kemény edzés, ami jól jön

Az amerikai világbajnokság a legnagyobb verseny, az elsőt 2007-ben rendezték egy rancson. Puskás Bálint azt mondja,

nem nagyon tudta hova tenni senki akkor még ezt a dolgot, de már akkor is szép eredményeket értek el a versenyzők. Nagy volt a fejlődés kezdetben 250-300 kiló körül emeltek a lányok összesítettben, ma már ez eléri a 400-450 kilót.

Ezek olyan súlyok, amivel szimpla súlyemelő versenyen is indulhatnak. Korábban komoly előnyre tett szert az, aki egy-egy szegmensben – például gimnasztikában vagy súlyemelésben – kiváló volt, most már mindenhol kiválónak kell lenni, hogy az ember labdába rúghasson. A top 40-et leszámítva a versenyzésből nehéz főállásban megélni, de azért a nevesebb edzők, korábbi versenyzők is számíthatnak jelentős szponzorációra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!