szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Ferrari német pilótája futott be elsőként a Formula-1 Kanadai Nagydíján, mégsem ő, hanem a mercedeses Lewis Hamilton nyerte a futamot.

Öt másodperces időbüntetése miatt csak a második lett Sebastian Vettel Kanadában. Azért sújtottak le rá a versenybírók, mert a nagydíj 48. körében a 3-as és a 4-es kanyar közötti sikánban a fűre hajtott, majd úgy tért vissza a pályára, hogy kis híján a falhoz passzírozta a mögötte haladó Hamiltont. A manővert veszélyesnek ítélték a döntnökök.

A 70 körös futam végén ugyan a németet intette le elsőként a kockás zászló, ám az előnye nem volt elég ahhoz, hogy a kiszabott büntetést az idejéhez számolva is a brit előtt maradjon. Ezt már a csapatával folytatott rádióbeszélgetésben is nehezményezte, arról beszélt, fogalma sincs, mit tehetett volna, hiszen nem tudott másképp visszatérni az aszfaltcsíkra. Amikor a versenymérnöke arra kérte, hogy koncentráljon, így vágott vissza:

Koncentrálok! De ellopják a győzelmünket!"

A levezető körben aztán folytatta a háborgást Vettel. "Teljesen vaknak kell lenned ahhoz, hogy azt hidd, kordában tudod tartani az autódat, miután áthajtottál a füvön. Mázlim van, hogy nem csapódtam a falba! Hova a pokolba mehettem volna?!"

Amikor a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto nyugtatni próbálta, a német folytatta.

Nem nyugszom meg! Ez nem fair, nem fair! Dühös vagyok, jogom van dühösnek lenni, nem érdekel, mit mondanak az emberek!"

Mindezek után Vettel nem gurult be az első három versenyzőnek fenntartott helyre a boxutcában, hanem annak az elején parkolt le, majd feldúltan végigcsörtetett a Ferrari boxán, majd besétált a motorhome-ba. Eközben a verseny győztese és a harmadik helyezett, az ugyancsak ferraris Charles Leclerc, ahogyan az megszokott, interjút adott a versenyautók mellett ácsorogva.

Vettel akkor tért vissza a boxutcába, amikor a másik két dobogós már a lihegőben ücsörgött. Odabaktatott az 1-es feliratú tábla mögött parkoló Mercedeshez, és a 2-es feliratút húzta elé, miközben a saját autójának helye elé odavonszolta az 1-est.

Aztán csatlakozott Hamiltonhoz és Leclerc-hez.

Amikor a dobogóra szólították őket, Hamilton maga mellé húzta a németet a legfelső fokra.

Bár az első kötelező interjút kihagyta, a pezsgőzés után már lehiggadt annyira Vettel, hogy mondjon pár szót, az incidensről vagy a büntetésről azonban nem volt hajlandó beszélni. "Azt hiszem, eleget mondtam. Meg kellene kérdezni az embereket, mit gondolnak. Jó show-t csináltunk. Kérdezzék az embereket..." A nézők egy része erre fújolni kezdte Hamiltont, amire a német úgy reagált: "Nem kellene fújolnotok Lewist. Ha bármit fújolnotok kellene, azok a furcsa döntések."

Miközben Vettel elsétált, Hamilton még megjegyezte: "Csupán annyit mondhatok, hogy nem én hoztam a döntést, szóval fogalmam sincs, miért fújoltok."

A vb-pontversenyben Hamilton vezet 137 ponttal, második a csapattársa, Valtteri Bottas 120-szal. A harmadik Vettel 82-vel, őket követi Max Verstappen, a Red Bull versenyzője 78-cal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Négyszáz forint fölé kúszik a gázolaj átlagára

Négyszáz forint fölé kúszik a gázolaj átlagára

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket