szerző:
Nagy Iván László
Tetszett a cikk?

Kiszivárgott a Liverpool és a Manchester United kezdeményezése, ami szervezetileg és gazdaságilag is feje tetejére állítaná az angol futballbajnokságokat. A Premier League visszadobta elsőre, de könnyen lehet, hogy ez az átalakulást érintő viták kezdetét, nem a végét jelenti.

Project Big Picture, vagyis "összkép projekt" – így nevezi a Liverpool és a Manchester United vezetősége azt az átfogó tervezetet, ami anyagi, szervezeti és szakmai szinten is megreformálná az angol futballéletet. A Telegraph által kiszivárogtatott dokumentum gyakorlatilag órák alatt bejárta a teljes sajtót, azonnal két táborra bontva a szakmát: lelkes támogatókra és heves tiltakozókra.

Miről szól a Project Big Picture?

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság jelentős károkat okozott a brit futballéletben: alsóbb és felsőbb osztályokban, de még futballszövetségi szinten is stábleépítések voltak, egyes klubok pedig egyenesen a csőd szélére jutottak. A sport – mint bármely más iparág – a kormánytól vár anyagi segítséget, illetve a csapatoktól és bajnoksági szervezetektől olyan ötleteket, amik segíthetnek a túlélésben és szilárdabb alapokra helyezhetik az angol klubfutball jövőjét.

A Project Big Picture, ahogy a neve is sugallja, a futballösszképet hívatott átrajzolni. A kiszivárgott dokumentum alapján a főbb elemei a következők:

  • A Premier League (PL), azaz az angol elsőosztály létszáma 20-ról 18 csapatra csökkenne. Innen minden szezon végén az utolsó két helyezett esne ki, akiket a másodosztály (Championship) első két helyezett klubja váltana, a Premier League tizenhatodik csapata pedig osztályozót játszana a Championship harmadik, negyedik és ötödik helyezettjével.
  • Megszűnne az angol Ligakupa és a Szuperkupa – előbbi lehetővé tenné, hogy az európai porondon érintett csapatok négy helyett csak három bajnokságban induljanak (hazai bajnokság, BL/EL, FA-kupa), utóbbi helyett pedig nyári felkészülési tornát tartanának.
  • Az eddigi szabály helyett, mely szerint minden PL-szintű döntéshez 14 csapat beleegyezése kell, mindössze 9 csapatnak lenne beleszólása a kulcsfontosságú ligaügyekbe. Ide tartozik a „nagy hatos” (Liverpool, Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham), valamint a Southampton, az Everton és a West Ham. Ebben a testületben egy döntés átviteléhez 6 szavazatra lenne szükség, ezzel gyakorlatilag a topcsapatok kezében összpontosulna a hatalom a játékszabályokat, közvetítési jogokat és csapatfelvásárlásokat illetően. Ez azért járna nekik, mert „kiemelkedően hosszú ideje vannak az angol élvonalban”.
  • 250 millió fontos segélycsomagot kapnának az EFL (English Football League) hatáskörébe tartozó csapatok, azaz a másod-, harmad-, és negyedosztály összesen 72 klubja.
  • A Premier League éves bevételének a korábbi 4 helyett 25 százaléka kerülne az EFL-hez, valamint megszüntetnék az „ejtőernyőpénzek” kifizetését, amiket az elsőosztályból kieső és így a kivételesen magas bevételektől eleső csapatok kapnak azért, hogy megtarthassák a játékosaikat.
Ed Woodward (b), a Manchester United alelnöke Avram Glazerrel, a klub többségi tulajdonosával
©

„Oldjuk meg egyszerre a rövidtávú krízist és a sport hosszútávú egészségét”

A Project Big Picture ezek alapján két csoport érdekeit szolgálja.

A nagycsapatok és játékosaik régóta panaszkodnak, hogy túlságosan megterhelő a menetrendjük. Angliában a legjobbak a bajnokság és az európai kupasorozatok mellett nem egy, hanem két hazai tornán is részt vesznek: az összes angol profi csapatot összemérő FA-kupa mellett az elsőtől a negyedik osztályig mind a kilencvenkét klubot magában foglaló ligakupában is helyt kell állniuk. Nem meglepő tehát, hogy az állítólag 2017 óta tartó tárgyalások után megszületett javaslatnak része lett a bajnokság szűkítése és a kisebbik hazai kupasorozat megszüntetése.

A Bajnokok Ligájában két angol csapat, a Liverpool és a Tottemham csapott össze 2019-ben
©

Legalább ennyire ésszerű az is, hogy a Premier League legjobbjai több beleszólást szeretnének a liga igazgatásába. Az angol elsőosztály a világ negyedik legnagyobb bevételű sportligája, a sportágban pedig magasan az első, szinte megduplázva a spanyol bajnokság értékét. A főként közvetítési licenszdíjakból összeálló pénzek egy részén egyenlően, míg a többin teljesítményarányosan osztozkodnak a csapatok, így elképesztő mennyiség jut még a legrosszabbakhoz is: a Premier League utolsó helyezettjének több bevétele van a liga révén, mint a spanyol negyediknek. Az angol elit szerint a 7-20. hely közötti csapatok haszonélvezői a rendszernek, így logikus a döntéshozó hatalmuk csökkentése. A bevételeket a mezeladások és az európai kupaszereplés révén megszaporító „nagy hatos” így könnyedén adhat le a pénzből jótékony céllal az angol klubfutball megmentéséért.

A másik kedvezményezett csoport jóval nagyobb: az EFL-bajnokságainak 72 csapata üdvözölte kezdeményezést. Az angol másod-, harmad-, és negyedosztályú bajnokságokat egybefogó Angol Futballiga vezetője, Rick Parry szerint a Project Big Picture egybefogja a régóta esedékes változásokat a kríziskezeléssel. A PL-csapatok tizenegyszer több pénzt kapnak, mint a másodosztályú klubok, az így létrejövő szakadék – kiegészülve az ejtőernyőpénzekkel – pedig teljesen tönkreteszi a kisebb ligák erőegyensúlyát. Az azonnali pénzügyi segély lehetővé teszi, hogy az elhúzódó járvány ellenére is folytatódjanak a sorozatok, ami kiemelten fontos, hiszen

az angol futballpiramis csak annyira lehet egészséges, amennyire a legalsó rétege.

Egyelőre csak informális tárgyalások voltak az EFL-csapatok között, és bár többnyire úgy tűnik, támogatnák a kezdeményezést, felvetődött a kérdés, hogy valójában eladnák-e ezáltal a lelküket.

Nem elég, ha 78 csapat igent mond

Hiába a számszerű többség, a Premier League nem fog átalakulni egyik napról a másikra.

A húsz PL-csapat szerdán először közösen az angol klubfutball jövőjéről, illetve egyúttal a Project Big Picture-ről. A Talksport szerint a felek javarészt támogatták az azonnali segélycsomagot és a bevételek negyedének átcsoportosítását az EFL csapatoknak, az alapvető konszenzus mégis az volt, hogy

inkább a nagy klubok hatalomrablásáról szól a tervezet, mintsem valódi segítségről.

Ahhoz, hogy átmenjen a bajnokság csapatvezetőin a tervezet, 14 csapatnak kellett volna belemennie – tehát a tervezett kilenc, döntő hatalommal bíró klub mellett még ötnek. Bár egyértelmű, hogy a beleszólás kérdése kulcsfontosságú, a korábban említett anyagi okok is fontos szerepet játszhattak: az első osztálybeli Aston Villa ügyvezető igazgatója, Christian Purslow szerint például „csupán a képzelet szüleménye a gondolat, hogy a Premier League nem ad elég pénzt az angol klubfutball működéséhez”.

Az Aston Villa október elején 7-2-re verte a címvédő Liverpoolt a Premier League-ben
©

Nem csak a klubok tiltakoztak a tervezet ellen: a Premier League közleményt adott ki, amiben „káros hatásúnak” nevezték a célokat, valamint csalódásukat fejezték ki, hogy az EFL vezetője támogatta az ötletet. A brit kultúráért, médiáért és sportért felelős minisztérium szerint a Project Big Picture „tipikusan olyan ködös ügylet, ami aláássa a futballélet vezetését”, és még Boris Johnson miniszterelnök is elítélte a terveket.

Ezek után gyakorlatilag tervek nélkül maradt a brit klubfutball az újjáépülésre: bár a Manchester United és a Liverpool által tervezett változások elmaradnak, az indítványt körülvevő vita kiemelte a fő törésvonalakat a sportág jövőjében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben