szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Labdarúgó Szövetség azt szeretné, ha a játékvezetőknek több mérlegelési lehetősége lenne egy-egy esetnél.

Levelet írt Gianni Infantino FIFA-elnöknek Aleksander Ceferin, az UEFA első embere, amelyben azt kérte, hogy a labdarúgás szabályalkotói a novemberi egyeztetéseken

fontolják meg, hogy ismét lehetővé teszik a bírók számára annak eldöntését, a kezezés szándékos vagy vétlen volt-e.

Az UEFA-elnök azért fordult a FIFA-hoz, mert az utóbbi időben számos esetben ítéltek büntetőt olyankor, amikor a labda kinyújtott vagy felemelt kezet érintett úgy, hogy az adott játékosnak egyáltalán nem állt szándékában így blokkolni. Ceferin szerint megoldás lehet, ha visszatérnek a korábbi megfogalmazáshoz, vagy esetleg kiegészítik azzal, hogy kézzel/karral nem lehet gólt szerezni.

Ceferin emlékeztetett rá, hogy számtalanszor előfordul, hogy a labda véletlenül érinti egy játékos kezét vagy karját, márpedig a szabályozás szellemisége egyértelműen az, hogy mivel ezeket az eseteket nem lehet elkerülni, nem szabadna szankcionálni. Már csak azért sem, hogy elejét vegyék a játék szükségtelen széttördelésének, illetve annak, hogy véletlenszerű helyzetek döntsenek el mérkőzéseket. A kezezési szabályt 2019 márciusában módosították, azóta a videóasszisztens számos helyen működik, ennek alkalmazása pedig csak súlyosbította a problémát, az adott bíró és a média minden esetet aprólékosan elemez, mondta Ceferin.

Az UEFA szintén problémásnak nevezte, hogy a játékvezetők a testrészek helyzetét vizsgálgatják. Ceferin szerint ugyanis a játékosok a karokat dinamikusan igénybe veszik a mozgások során, ezekre a mozdulatokra az egyensúly megőrzése, a sikeres erőkifejtés vagy a sérülés megakadályozása miatt van szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Sport

Fizethetett a FIFA a híres kezezés miatti per elkerüléséért

Hat évvel ezelőtt a FIFA 5 millió eurót, azaz másfél milliárd forintot fizetett az Ír Labdarúgó Szövetségnek (FAI) azért, hogy ne indítson pert a Franciaország elleni vb-pótselejtezőn történtek miatt - állította John Delaney, a FAI elnöke.