Parászka Boróka
Szerzőnk

Parászka Boróka

Parászka Boróka hvg360

Parászka Boróka: Ki lehet-e lépni a Vidnyánszky-mókuskerékből?

Amit az SZFE körüli harcban látunk, az nem "értékvita" vagy "identitásküzdelem", és nem a nemzetiek és nemzetellenesek harca, írja szerzőnk. Szerinte éppen ettől a szimbolikus nyelvtől kellene szabadulni, éppen a rendszer szimbolikus játszmáit nem szabad újrajátszani. Voltak, akiknek ezt a csapdát az SZFE-demonstrációkon sem sikerült elkerülniük.

Parászka Boróka HVG Hetilap

Erdélyi túlélőrecept

Ha elkezd nekünk itt kürtőskalácsot sütni, és mindenhova székelykapukat rakat, esküszünk, a polgármesteri hivatal erkélyére kötjük fel! – ez a rémült üzenet a marosvásárhelyi önkormányzati választás véghajrájában Soós Zoltán polgármesterjelölt Facebook-falán jelent meg. Több ezer hozzászólás érkezett – magyaroktól, románoktól vegyesen. Mindenki tudta, hogy egy korszak zárul le, csak az volt kérdéses, milyen korszak kezdődik. „Visszatér-e Marosvásárhely?” – jelent meg itt is, ott is a Horthy-idők retorikáját, az Erdély visszatérését idéző kérdés a magyar sajtóban. A költői (?) túlzás mögött sok évtizednyi valós vagy vélt sérelem, frusztráció gyűlt fel.

Parászka Boróka hvg360

Erdoganék csendben eltüntetik a menekülteket, akikkel nemrég még Európát zsarolták

Miután a török-görög határon több ezer menekült túlesett rendőrségi gumibotozáson, gumilövedékes és könnygázas oszlatáson, Törökország a koronavírus-járvány leple alatt elszállítja őket – sokuk nem is tudja, hova. Egy iráni ismerős útját egy pontig sikerült követni, aztán megszakadt a kapcsolat. Ha visszaküldik hazájába, börtön vár rá.

Parászka Boróka HVG Hetilap

Vér, verejték, könnygáz

Nagyhatalmi küzdelem játékszerévé vált több tízezer ember a török–görög határon. Tudják, hogy továbbjutásukról politikusok alkuja dönt, ők mégis nekimennek a kerítésnek újra meg újra, míg egyszer lyukat nem találnak rajta – tapasztalta Edirne és az Évrosz folyó környékén, valamint a katonák által körülzárt senki földjén a HVG kiküldött tudósítója.

Parászka Boróka hvg360

30 év után bíróság ítélet értékelheti át, amit a román forradalomról tudhatunk

Az idő megszépítette a magát a Kárpátok Géniuszának nevező Nicolae Ceausescu emlékét, Románia lakóinak már több mint 60 százaléka van jó véleménnyel a gyorsított eljárásban kivégzett diktátorról, aki perében azt mondta, majd a román nép mond róla végső ítéletet. Ítéletre vár – ha nem is végsőre – a véres rendszerváltás utáni első megválasztott román elnök, Ion Iliescu, akit súlyos vádakkal illetnek 1989-es cselekedeteiért.

Parászka Boróka HVG Hetilap

Várt és váratlan

A papírformát igazolva a hivatalban lévő Klaus Iohannis, és a várakozásokra rácáfoló sikerrel a bukott szociáldemokrata kormányfő, Viorica Dancila jutott be a román elnökválasztás második fordulójába. Az RMDSZ taktikázott, az új jobboldali liberális erő pedig hoppon maradt, és Iohannist támogatja a döntőben.

Parászka Boróka Világ

Meghalt Mihály, Románia élni akar

Különös szereplője volt keleti szomszédunk történelmének a hétvégén eltemetett uralkodó. A királybúcsúztatás ugyanakkor látni engedi: korántsem egységes ez az erős és egyre erősebbnek mondott nemzetállam.

Parászka Boróka Vélemény

Marosvásárhely 25 év után: a magyar lemmingek

Kereken huszonöt esztendővel ezelőtt véres események színhelye volt Székelyföld legnagyobb városa, Marosvásárhely. A Ceausescu diktatúrája alól frissen szabadult Romániában pattanásig feszültek az etnikai ellentétek, amelyeket vélhetően a titkosszolgálat is táplált, és szerepe volt abban a pogromban, amely több halálos áldozatot is követelt, és amelyben Sütő András író egyik szemére megvakult. Miként él együtt az emlékekkel a város, és az időközben megváltozott nemzetiségi összetételben ma hogyan élnek együtt románok és magyarok? Erről ír marosvásárhelyi szerzőnk.

1 2