Kedvezőtlen eredmények a nagy informatikai cégeknél

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a napokban látnak napvilágot a 2002. év utolsó negyedévéről szóló vállalati gyorsjelentések. A vezető informatikai cégek - Sun, IBM, Microsoft - kellemetlen hírekkel szolgáltak befektetőiknek.

Az amerikai Sun Microsystems számítógépgyártó 2,28 milliárd dollár nettó veszteséget jelentett a december 29-én véget ért második üzleti negyedévéről. A cég történetének legnagyobb vesztesége elsősorban a 2,1 milliárd dollárnyi, felvásárlások okozta egyszeri tételekkel, azaz leírásokkal magyarázható. Egy évvel korábban a cég nettó vesztesége még csupán 431 millió dollár volt. A Sun bevételei az egy évvel ezelőtti negyedév 3,11 milliárd dollárjához képest 2,92 milliárdra mérséklődtek. A Sun részvényeinek árfolyama eséssel reagált a kedvezőtlen eredményről szóló hírre.
A Microsoft ugyan rekord bevételt és az elemzői jóslatokat meghaladó eredményt jelentett a legutóbbi negyedévéről, de egyben azt is közölte, hogy a mostani negyedév és a június végén befejeződő teljes pénzügyi év bevétele kisebb lesz a vártnál (az elemzők által várt 32,5 milliárd helyett csak 32 milliárd), mert a kereslet továbbra sem jó az információs technológiai termékekre. A vállalat részvénye a tőzsdezárás utáni bejelentésre 53,63 dollárra csökkent a nem hivatalos forgalomban a Nasdaq csütörtöki zárásakor mért 55,35 dollárról.
Az IBM számítógép- és programgyártó szintén a csütörtöki tőzsdezárás után jelentette be, hogy a legutóbbi negyedévben ismét csökkent a profitja, csakúgy, mint az előző öt negyedévben. A vállalatnál nemigen bíznak a fejlett technológiai piac gyors javulásában, habár szerintük a helyzet lassacskán stabilizálódik. A legutóbbi negyedévben 1,9 milliárd dollár tiszta nyeresége volt az IBM-nek, az egy évvel korábbi 2,6 milliárd dollár helyett. A cég részvényárfolyama enyhe eséssel reagált a bejelentésre. (MTI)