Ázsiában pusztít a LovSan számítógépes vírus

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Folytatja pusztítását Ázsiában a Windows-rendszerű számítógépeket megtámadó, "LovSan" nevű informatikai vírus, amely betelepedett több ezer gépbe, és lelassította az Internet forgalmát is. A fertőzés Magyarországot is elérte, az okozott károkról azonban még nincsenek adatok.

A vírus áldozatai szerdán elsősorban magánszemélyek és kisvállalkozások gépei voltak. A nagy cégeket és közhivatalokat már a hét elején elérte a fertőzés - közölte a McAfee informatikabiztonsági cég. Japánban a "féreg" típusú vírus az év eleje óta a legsúlyosabb fertőzést okozta - jelentette be a Trend Micro cég. A Trend Micrót kedd reggel és szerda reggel között 247 esetről tájékoztatták, amely a LovSan, a MSBlast vagy Blaster néven jelentkezik. A cég szóvivője szerint ez még csak a jéghegy csúcsa, és félő, hogy a fertőzések száma nőni fog; annál is inkább, mert az év eleje óta ez a leggyorsabban terjedő számítógépes vírus a szigetországban. A Trend Micro figyelmeztette felhasználóit: ez a vírus kártékonyabb, mint a Slammer, amely januárban bénította meg az internetet és a dél-koreai vonalakat. A szóvivő szerint számos nagy céget elért a vírus, de a kormányszervek nem jeleztek támadást.
A Netword Associates, a McAfee leányvállalata több ezer számítógép-hibát jelzett az ázsiai-csendes-óceáni térségben a vírus terjedésének kezdete óta. Allan Bell regionális marketingigazgató úgy vélekedett, főleg azokat a cégeket sújtja a vírus, amelyek nem újították fel biztonsági rendszerüket. Példának egy olyan regionális vállalatot említett, amelynél 3500 számítógép kapta meg a fertőzést. Egy másik cég ellenben, amely ugyanolyan informatikai parkkal rendelkezik, csak kisebb károkat szenvedett, mert komolyan vette a McAfee múlt heti figyelmeztetését.
A szakértők minden Windows rendszerű számítógép esetében azt tanácsolják, hogy szereljék fal magukat patchcsel, azaz telepítsenek egy olyan javítócsomagot, amelyet ingyen le lehet tölteni a Microsoft portáljáról. A mammutcég, amely már július 16-án kiadott egy biztonsági hírlevelet, kedden újabb figyelmeztetést tett közzé, mely szerint a vírus elsősorban az NT alapú Windows operációs rendszerek válatozataira - NT 4.0, 2000, XP és Server 2003 - veszélyes. A biztonsági szakértők úgy tudják, a vírus a Macintoshnál, az Apple OS/2-nél és a Linuxnál nem jelentkezik.
A vírus különlegessége, hogy nem szükséges hozzá semmilyen emberi beavatkozás. A Symantec antivírus-cég szerint éppen azért terjed olyan gyorsan, mert nem kell hozzá kinyitni egy csatolt file-t, mint számos más vírus esetében. A vírus jelenlétének egyik jellemző tünete, hogy a gép automatikusan kikapcsol, majd újraindul.
A vírus azért kapta a LovSan nevet, mert a következő szöveget tartalmazza: Love You San, azaz "szeretlek, San". (MTI)