A Sophos közzétette az idei vírus toplistát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírusok száma az elmúlt egy évben 51,8 százalékkal emelkedett. A pálmát közülük mindenképpen a Netsky-P féreg vitte el, hiszen az összes fertőzésről szóló bejelentés közel negyede a nevéhez kapcsolódott. A Zafi-B is kétes dicsőségre tett szert, a Sasser nevű internet-féreggel együtt, amely szintén céges és otthoni gépek millióinak megfertőzéséért volt felelős.

Egy rekordot még mindenképpen meg kell jegyezni 2004-ből. A Netsky első verziója februárban jelent meg, majd öt további variánsa követte, amelyek külön-külön is felkapaszkodtak a top10-es listára. Graham Cluley, a Sophos internet-biztonsági cég vezető tanácsadója elmondta, hogy az idei vírusfertőzések több mint 50 százalékáért egyetlen ember, nevezetesen Sven Jaschan német tinédzser a felelős. Jaschan bevallotta ugynis, hogy ő írta a Sasser és a Netsky vírusok kódját. Ezekkel oly sikeres volt, hogy amikor nemrégiben megkezdődött bírósági tárgyalása az általa létrehozott kártevák még mindig újabb és újabb gépeket támadtak meg. Novemberre a Netsky-P féreg elérte azt a kétes dicsőséget, hogy a világon eddig legtöbbször bejelentett elektronikus kártevővé vált.

A Sophos becslése szerint a spam (kéretlen üzenetek) üzenetek legalább 40 százaléka fertőzött. Ezeket a leveleket az azonosíthatatlan úgynevezett „zombi" számítógépek segítségével küldik, hiszen a spamelés önmagában is jó pénzforrás, de a levelekben ott utaznak többek között a tárcsázó trójai falovas vírusok (amelyek emeltdíjas szolgáltatásokra kötik át a gyanútlan modemes internetezőt), valamint a billentyűzet leütéseket naplózó trójai kártevők. Cluley szerint a pénzszerzés miatt vírusokat írók jelentős kockázatot vállalnak, mivel a pénzmozgás nyomán a rendőrségnek megvan az esélye, hogy elkapja őket. A Sophos szakértője azonban arra figyelmeztet, hogy a megelőzés minden korábbinál fontosabbá vált, ami a minimális szinten a szoftverek karbantartását, a védelmi eszközök feltelepítését és rendszeres frissítését jelenti.

A legkártékonyabb vírusok 2004-ben

Helyezés

Vírus

A jelzések %-a
1W32/Netsky-P22.6%
2W32/Zafi-B18.8%
3W32/Sasser14.2%
4W32/Netsky-B7.4%
5W32/Netsky-D6.1%
6

W32/Netsky-Z

3.7%
7W32/MyDoom-A2.4%
8W32/Sober-I1.9%
9W32/Netsky-C

1.8%

10W32/Bagle-AA1.6%
Egyéb19.5%

Forrás: Sophos