Szabványos vállalatirányítási szoftverek terjednek a bankszektorban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A bankok belső fejlesztésű szoftvereiket mindinkább szabványos vállalatirányítási rendszerekre (ERP) cserélik, mert ettől remélik a mindkiélezettebb szolgáltatási versenyben hatékonyságuk további növekedését, és rugalmasságuk javulását állítja az European Business School tanulmánya

A németországi Oestrich-Winkelben működő European Business School (EBS) nyilvánosságra hozott kutatási eredményei jól szemléltetik, hogy milyen nagy arányban használnak a pénzintézetek ERP‑szoftvereket üzleti működésük irányítására és kézben tartására. Az átfogó vizsgálat során (amelyet az SAP támogatásával végeztek el) a világ 100 legnagyobb bankjának felsővezetői által kitöltött részletes kérdőív adatait elemezték, és ennek nyomán az alábbi megállapításokra jutottak:

A szabványos alkalmazások gyors ütemben váltják fel az egyedi fejlesztésű szoftvereket, s az ERP bevált, lendületesen terjedő technológia lett a bankszektorban. A megkérdezett pénzintézetek mintegy 50 százaléka már jelenleg is szabványos ERP-csomagot használ, 14 százalékuk pedig most fontolgatja valamilyen ERP-rendszer bevezetését. Öt évvel ezelőtt a banki programok kevesebb mint 40 százalékát tették ki a kereskedelmi forgalomban kapható, dobozos (off-the-shelf) szoftverek, néhány évben belül viszont akár a 60 százalékot is túllépheti az ilyen rendszerek aránya.

A fejlettebb üzleti folyamatok iránti igény ösztönzi az ERP-szoftverek terjedését. A megkérdezettek a hatékonyabb üzleti folyamatok, valamint az átláthatóbb és jobb minőségű információk iránti igényt nevezték meg az ERP-rendszer bevezetésének két legfontosabb okaként. A hasznosíthatóságot is fontos tényezőnek tartják a beszerzési döntésnél. A portál-funkcionalitást is kínáló új ERP-megoldások javítják a végfelhasználók fogadókészségét és hajlandóságát a rendszer Használatára.

A pénzintézeteknek integrációs képességekre van szükségük. Az ERP-alkalmazás integrálhatósága más IT-rendszerekkel kritikus szempont a bankoknál. A vizsgált pénzintézetek többsége – közel 60 százaléka – szívesebben használja több szállító IT-megoldásait ahelyett, hogy valamennyi szoftverét ugyanattól a cégtől szerezné be. A fúziókat és felvásárlásokat végrehajtó bankoknál az integráció kiemelten fontos kérdés, hiszen az ilyen tranzakciók után különféle IT-rendszerek adatait kell egy forrásba összevonniuk.

A bankok meghatározták a sikeres ERP-bevezetés kulcstényezőit. A válaszadók többsége szerint a felsővezetői támogatás, a pontos irányelvek kidolgozása és a felhasználók mielőbbi bevonása a sikeres ERP-bevezetés titka. Ez jól érzékelteti a banki működés szinte minden folyamatát érintő ERP-alkalmazások mind nagyobb stratégiai fontosságát.

Versenyképességük fokozása érdekében a bankok a szabványos szoftverek mellett döntenek. A pénzintézetek hagyományosan saját fejlesztésű, egyedi szoftvereket használtak back office és banki tevékenységük támogatására. A mind élesebb piaci verseny, a szűkülő profitrés, a fúziós és felvásárlási hullám, valamint az új jogszabályok és hatósági előírások nyomán azonban elmozdultak a szabványos szoftverek irányába, ami komoly változást jelent. A verseny egyben arra is kényszeríti a bankokat, hogy IT-rendszereik integrálásával kihasználják meglévő informatikai eszközeik előnyeit az új megoldások kiépítése illetve bevezetése, vagy ugyan ezt tegyék a fúziók és felvásárlások során. Ezzel párhuzamosan az IT-rendszerek integrációt segítő, rugalmas és alkalmazkodó (nagy)vállalati szolgáltatási architektúrává (Enterprise Services Architecture, ES) alakulnak, ami a jövőben még vonzóbb megoldássá teheti az ERP-alkalmazásokat a pénzintézetek szemében.

„Felmérésünk a nemzetközi bankszektor eddigi legalaposabb ERP-használati elemzése” – mutatott rá Dirk Schiereck professzor, a European Business School Bank- és Pénzügyek Tanszékének vezetője. „Meglepő módon az üzleti növekedés képessége, a rendszerek továbbfejlesztése és integrációja, valamint a sokoldalú, könnyen kezelhető funkcionalitás iránti igény sokkal fontosabb szerepet játszik a bankok ERP-beszerzési döntéseiben, mint a puszta költségszempontok. Ez arra utal, hogy a bankok egyre tisztábban és határozottabban látják az ERP-filozófia hosszú távú, stratégiai értékét.”