Az IBM 500 szabadalmat tesz nyílttá a szabad szoftver közösségnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IBM 2005 január 11-től nyílt hozzáférést ajánlott fel a szabad szoftvereken dolgozó magánszemélyek illetve csoportok számára félezer, szoftver-szabadalommal védett fontos újításához. Az IBM szerint ez eddig a legnagyobb szabadalom-felajánlás, amely egy szabadalom-bank megalapozását szolgálja.

A felajánlás olyan személyekre, közösségekre és vállalatokra érvényes, akik szabad szoftverek fejlesztésén dolgoznak, vagy ilyen szoftvereket használnak. Az IBM szándéka az egész iparágra kiterjedő, közös „szabadalom-bank" alapjainak lerakása, melyben a szabadalmak további fejlesztések alapjául szolgálnak az információ-technológiai fejlesztők és felhasználók körében széles körű érdeklődésre számot tartó területeken. Miközben – áll az IBM közleményében – a szellemi tulajdon birtoklása az innováció hajtómotorja, a technológiai fejlődés gyakran a tudás megosztásán, a szabványokon és az együttműködésben születető innováción múlik.

Az IBM nyújtotta be tavaly a legtöbb szabadalmat
Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (United States Patent and Trademark Office) szintén január 11-én tette közzé a legnagyobb szabadalom-tulajdonosok éves listáját. Az IBM 3248 szabadalmával minden más vállalatnál több USA-beli szabadalmat szerzett, immár a tizenkettedik egymást követő évben. A cég tavaly 1314-gyel több szabadalommal rendelkezett, mint bármely más vállalat. Ez már a negyedik egymást követő év, mikor az IBM több mint 3000 szabadalmat szerzett az USA területén, és változatlanul az egyetlen olyan vállalat, amely minden évben több mint 2000 új szabadalom birtokosa lesz.
A mostani feljánlás nem az első gesztus az IBM részéről, hiszen az augusztusi LinuxWorld kiállításon a cég már vállalta, hogy egyik szabadalmát sem fogja előtérbe helyezni a Linux kernel rovására. A felajánlás is több ezer nyílt forrású projektre és programra terjed ki.

”Ez nem marad egyedülálló eset” – emelte ki John E. Kelly, az IBM Technológiai és Szellemi Tulajdon részlegének alelnöke. „Miközben az IBM továbbra is demonstrálja vezető szerepét a szabadalmak mennyisége terén, az olyan lépésekkel, mint a jelenlegi, a nyílt szabványok révén egyre több szabadalmat használ majd fel a globális innováció és együttműködés előmozdítására illetve védelmére, sőt másokat is igyekszik hasonló cselekedetekre ösztönözni.”

A most felajánlott szabadalmak a szoftver innováció számos területét lefedik. Vannak köztük olyanok, amelyek operációs rendszerek és adatbázisok, valamint az Internet, a felhasználói felület, vagy a nyelvfeldolgozó technológiák fontos együttműködési funkcióira vonatkoznak.