Már az SAP foga is az Oracle ügyfeleire fáj

Utolsó frissítés:

Az Oracle és a PeopleSoft egyesülése után a vállalatirányítási szoftverek piaca felbolydult, hiszen senki sem tudhatja, hogy a két nagy cég összeolvadása valóban olyan zavartalan lesz-e, mint ahogy ígérik. A konkurensek (köztük az SAP) persze e helyzetet igyekeznek felhasználni a bizonytalankodók megszerzésére.

Az Oracle és a PeopleSoft fúziójának hírére a konkurens termékek gyártói elérkezettnek látták a percet, hogy kibővítsék piaci részesedésüket az egyesülő vállalatok kárára. Bár az Oracle a minap bejelentette, hogy az egy meg egy több, mint kettő, hiszen a legjobb technológiáikat használhatják fel a jövőben megjelentetendő (egyébként Project Fusion néven tervezett) termékeikben. Ez azonban – mint beszámoltunk róla – nem tántorította el a Microsoftot, hogy migrációs programot hirdessen az egykori Oracle, PeopleSoft és J.D. Edwards ügyfeleknek. Most pedig a német SAP konszern jelentette be, hogy hatalmas kedvezményeket nyújtanak azoknak, akik átpártolnak hozzájuk.

Mi több a walldorfi cég megvásárolta a TomorrowNow nevű céget, amely a PeopleSoft ügyfeleknek nyújt termék-támogatást és egyéb háttérszolgáltatásokat. Az SAP-nek megvan minden reménye, hogy sikeresen zárja ezt az akcióját, ugyanis Észak-Amerikában, amely érthetően termékeinek egyik legfontosabb piaca, az elmúlt másfél évben 22 százalékkal növelte részesedését. Ráadásul, mint Shai Agassi, az SAP igazgatósági tagja elmondta, véleményük szerint az Oracle ígérete, hogy a Project Fusion 2008-ban megjelenik, nagyon optimista. Mivel az SAP sem áll meg a fejlesztésekkel, biztos benne, hogy sikerült olyan technológiai előnyre szert tenni a Java alapú szoftverek fejlesztésében, amely lehetővé teszi piaci részesedésük további növelését.

Mindazonáltal jelenleg az észak-amerikai piacon az Oracle a vezető szoftvertársaság, s hacsak nem következnek be előre nem látható negatív események, ezt a pozíciót alighanem meg is őrzi.