Tizenegy magyar programozó a döntőben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy kontinens 37 országának 139 csapata adott le értékelhető megoldást az V.BME Nemzetközi 24 órás programozó verseny internetes előválogatásán - közülük a 30 legjobb jutott a döntőbe.

"Idén nagyon színes az élmezőny, hiszen a harminc döntős csapatból mindössze 11 magyar " - mondta Haidegger Tamás, a verseny főszervezője. A külföldi teamek között egyaránt akad kínai, dél-afrikai, argentin, orosz, svéd, illetve  litván. Haidegger Tamás szerint összesen 304 csapat vett részt az internetes fordulón. A résztvevők többnyire főiskolai-egyetemi hallgatók, valamint az iparban dolgozó profik, ám akadtak középiskolás csapatok is.

A 28 legjobb csapaton kívül a tavalyi második és harmadik helyezett is meghívást kapott. A verseny érdekessége, hogy a múlt évi győztes csapat részt vett a feladatok megoldásában. Az előválogatáson a résztvevőknek hat, egymástól független, fokozatosan nehezedő informatikai feladattal kellett megküzdeniük, amelyek egyaránt próbára tették a versenyzők programozói képességét és precizitását.   
   
A Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium által szervezett verseny április 29. és május 1. között lesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A több mint 3000 euró összdíjazású verseny háromfős csapatok között zajlik és pontosan 24 órán át tart. A részfeladatok egy probléma köré épülnek, amelyek megoldása a versenyzők részéről széleskörű informatikai ismereteket igényel. A döntőn a feladatot a helyszínen üzembe helyezett, saját számítógépeiken oldják meg úgy, hogy semmilyen külső segítség nem vehető igénybe: internet és mobiltelefon használata szigorúan tilos.