Az EU jóváhagyta a szoftverszabadalmi jogszabálytervezetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió tagországai jóváhagyták hétfőn az úgynevezett szoftverszabadalomról szóló uniós jogszabálytervezetet, de annak életbe lépéséhez még az Európai Parlament, egyelőre nehezen megszerezhetőnek tűnő jóváhagyására is szükség van.

A köztudatban elterjedt, megtévesztő nevével ellentétben az irányelv nem az önálló szoftverek szabadalmaztathatóságáról szól, mert ezekre továbbra is a szerzői joggal kapcsolatos rendelkezések vonatkoznak. A "számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok" szabadalmaztathatóságáról van szó, ezen területen jelenleg még meglehetős jogbizonytalanság uralkodik. Az új szabály értelmében programokat bizonyos berendezéseken való alkalmazásokra lehet majd szabadalommal védeni.

A tervezet éles vitákat váltott ki az uniós intézmények között, miután a parlament az eddigi viták során inkább arra hajlott, hogy minél több számítástechnikai újítás a lehető legszélesebb körben, akár szabadon hozzáférhető legyen, míg a tagországok nagyobb része a szóban forgó szoftverek széles körének szabadalmaztatási kötelezettsége mellett foglal állást.

A két intézmény között most további tárgyalások következnek, és ha nem tudnak megállapodni a szövegről, a bizottságé a jog, hogy újabb javaslatot tegyen. A brüsszeli testület azonban már jelezte, hogy nem kíván új szövegváltozatot készíteni - ezzel viszont kihívta magára az EP szinte valamennyi frakciójának haragját. A tagországok közül - a versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterek brüsszeli találkozóján tartott voksoláson - Spanyolország a tervezet ellen szavazott, Belgium tartózkodott. Több tagország mindazonáltal jelezte, hogy képviselői még a további jóváhagyási folyamatban - az EP-ben - várhatóan megpróbálnak módosításokat elérni a szövegen. Egy korábbi szavazáson Olaszország és Ausztria is tartózkodott, Lengyelország pedig jelezte, hogy csak részben támogatja a szöveget.

Charlie McCreevy, az Európai Bizottság belső piaci ügyekért felelős tagja hétfőn üdvözölte a tagországok között aznap született döntést, és bejelentette, máris megkezdi a munkát annak érdekében, hogy kompromisszumra jusson az EP-vel is. Leszögezte, olyan megoldást igyekszik keresni, amely kiegyensúlyozottan figyelembe veszi mind a parlament, mind a tagországok elvárásait.