Születésnap és halál gyakran együtt jár?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A születésnap távolról sem örömteli ünnep - állítják ukrán és orosz kutatók, akik szerint e nevezetes dátum körüli időszakban az emberek hajlamosabbak a betegségekre, s gyakrabban halnak meg.

A Kijevi Gerontológiai Intézet tudósai szerint a férfiak 44 százaléka, és a nők 36 százaléka a születésnapjukat megelőző és azt követő egy hónapban hal meg - olvasható az Utro című orosz internetes hírportálon.

Az ukrán kutatók "kritikus napnak" keresztelték el a születésnapot, s azt tanácsolják, hogy mindenki alaposan fontolja meg cselekedeteit. Véleményük szerint tilos szívműtétet végezni a születésnapját "ünneplő" betegen, mivel ilyenkor magasabb a beavatkozás halálos kimenetelének kockázata.

Az ukrán tudósok álláspontját megerősítik orosz kollégáik: az ezer önkéntest megvizsgáló Kemerovói Orvosi Akadémiai kutatói szoros összefüggést fedeztek fel az éves életciklus és az egészségi állapot között. Adataik szerint a születésnapot megelőző 30 napban magasabb a légúti gyulladásos megbetegedések, valamint a szívinfarktus előfordulása. Magasabb ilyenkor a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata is.