Processzorral szerelt futócipő az Adidas-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Processzorral szerelt futócipőt dob piacra az Adidas sportszergyártó, mely a körülményekhez igazítja a lábbelit a futó maximális kényelmét szem előtt tartva.

A Daily Journalban megjelentek szerint a 250 dolláros sportcipő, kábel rendszert és szenzort is tartalmaz, melyek a beállítások optimalizálásáért felelnek. A cikk arról nem számol be melyik mikroprocesszorgyártó szállítja az elektronikát, azt azonban tudható, hogy a „rendszer” lítiumos akkumulátorral száz órát fut el.

Talp aláépített számítógép
© adidas.com
A sportoló cipője tehát másodpercenként 10 ezer mérést végez, s ezek alapján állítja be a légpárnákat a legnagyobb komfort érdekében. A processzor minden lépést külön elemez, de figyelembe veszi a talaj keménységét és futás intenzitását is.

Az Adidas One névre keresztelt cipő bemutatásakor a volt IBM vezérigazgató Lou Gerstner szavait idézték fel, aki tíz évvel ezelőtt a Comdex informaikai szakkiállításon azt mondta: "Eljön az idő amikor egy egyszerű kézfogással képesek leszünk képeket, üzeneteket és névjegyeket továbbítani, a cipőnk sarkába épített számítógép segítségével."

Azóta persze változtak a dolgok, a jövő cipői pedig mindezeken túl rádió frekvencián, egymással is képesek kommunikálni. A Microsoft által szabadalmaztatott, bőrön át történő adatátviteli megoldása - a talp izzadást is kihasználva -, képes üzeneteket továbbítani egy headsetnek, ami sportolóknál nagy előnyt jelenthet, például egy futóversenyen.