Nézz szembe most évtizedekkel későbbi önmagaddal!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Panoráma
Tetszett a cikk?

Bárki szembe nézhet öregkori önmagával, méghozzá ingyen, egy skóciai laboratórium számítógépes szolgáltatásának köszönhetően.

Sok honlap ígéri már jó ideje a ráklikkelőnek, hogy rendelésre – képileg – megfiatalítja az érdeklődőt legalább tíz évvel, de csak egy van eddig, amely öregítést kínál. Ez a Saint Andrews skót egyetem Perception nevű laboratóriuma. A központ kutatói kifejlesztettek ugyanis egy szoftvert, amely megmutatja milyen lesz egy ember arca, amikor megöregszik. A szolgáltatás ingyenes, talán azért, mert kevesen fizetnének ilyen élményért.

Referenciaként a laboratórium közszemlére tette korán meghalt hírességek feltételezett öregkori arcát, így például Marilyn Monroe-ét, James Deanét. Dean esetében úgy számoltak, hogy valószínűleg hajbeültetéshez, némi ránctalanításhoz folyamodott volna az ifjú évek elszállása után.

Hasonló "fantomképeket" már készítettek kézzel a 60-as évek végén a Beatles tagjairól, a When I,m 64 című daluk kapcsán - sajnos John Lennon és George Harrison nem érte meg ezt a kort -, 1976-ban pedig a Led Zeppelin A dal ugyanaz marad című koncertfilmjének egyik fantázia-képsorán Jimmy Page öregedett meg.

A programhoz a csapat először sok fiatal és öreg arc átlagának matematikai paramétereit állította össze, majd megvizsgálta, milyen átalakulások mennek végbe, míg a fiatal arcból öreg lesz. Nagy vonalakban ezek az átalakulások figyelhetők meg bármilyen arcnál.

Az öregítésen kívül a skót laboratórium más, kevésbé traumatizáló szolgáltatásokat is nyújt. Át tud például változtatni egy kaukázusi arcot afro-karibire, egy kelet-ázsiait nyugat-ázsiaira. Sőt, női arcot férfira és fordítva. Bárki megtudhatja, hogyan festette volna meg Botticelli, Modigliani vagy El Greco, milyen lenne, mint ókori hős, esetleg mint majomember, stb.

A program rajzolói nem tréfából találták ki az eljárást. "Azért dolgoztuk ki ezt a technológiát, hogy a pszichológusok tanulmányozhassák, hogyan értelmezi az agy az arcokat. Ez nagyon nagy jelentőségű funkció, amely segít bennünket abban, hogy felismerjük, kik a barátaink, hogy kiválasszuk párunkat, vagy leolvashassuk az arcokról az érzelmeket" – magyarázta Bernard Tiddeman, a program egyik megalkotója.

A szoftvert újabban felhasználják a szabadidőiparban, a plasztikai sebészeti beavatkozások megtervezésében, régóta eltűnt személyek felkutatásában. A honlap keres "arcdonorokat" is, olyan embereket, akik hajlandók kölcsönözni arcképüket a laboratórium kísérleteihez.