A rekorder kronográf századmásodperces pontossággal ketyeg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy század másodperces pontossággal mérő mechanikus stopperórát mutatott be a svájci TAG Hauer óragyár a Baselworld 2005 óra- és ékszerkiállításon, a világon elsőként.

A Calibre 360 karóra-koncepció a föld jelenleg legpontosabb mechanikus kronográfja. Az új megoldás precíziós szabályozásának és független működésnek a Calibre 7 rendszer szolgáltatta az alapját, mely 42 órányi működéshez elegendő tartalék energia tárolására képes egy óránként 28 ezer rezgést produkáló „szívvel”.

© TAG Heuer
Ami igazán különlegessé teszi a Calibre 360 működését, az a stopper funkció, mely nem az automata órához hozzáadott modul. A rugóházban külön manuális felhúzó rendszerrel ellátott stopper, külön fogaskerekekkel, független órabillegővel (lendkerék) és rugó mechanizmussal működik a rendszer. A stopper a mérésre fennmaradó energia időtartalmát is kijelzi.

A nagy precizitású – kézzel szerelt – mechanizmus, hihetetlenül magas frekvencián, óránként 360 ezres rezgésszámmal üzemel. A Calibre 360 technológiája igazi mérföldköve a svájci óragyártásnak, hiszen eddig gyártott órák rezgésszáma 28 ezer és 36 ezer között mozgott.