Az agyi chip a mozgássérültek reménye lehet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
BBC

Először ültettek be elekronikus chipet egy mozgássérült férfi agyába, aki ezáltal gondolataival képes bizonyos cselekedetek végrehajtására.

Matthew Nagle huszonöt éves amerikai férfi, 2001-ben egy késszúrás miatt kényszerült tolószékbe, miután nyaktól lefelé teljesen megbénult. A massachusetts-i New England Sinai kórház újító sebészeinek köszönhetően operálták be a chipet amelynek segítségével képes mindennapi feladatainak ellátásárasa segítség nélkül. Az "agychip" képes fogadni a gondolatait és továbbítani egy számítógépnek amely azután értelmezi azokat.

Képes például be és kikapcsolni tévékészülékét, csatornát váltani vagy a hangerőt szabályozni a technológiának és a szoftvernek köszönhetően, amellyel otthonát felszerelték.

A tudósok jó ideje dolgoztak olyan megoldások megalkotásán, amelyek segítségével mozgásukban korlátozott emberek képesek műveletek végrehajtására a gondolatikkal. Előzőleg majmokon végzett kísérletek bizonyították, hogy az agyukra kötött elektródákkal képesek számítógépek irányítására.

Ez idáig négyen – ketten részlegesen korlátozottak mozgásukban - használtak hasonló megoldást, vagyis képesek voltak egy 64 elektródából álló „sisak” viselése mellett agyhullámaik segítségével a számítógép kurzorának mozgatására.

Nagle eszköze, a BrainGate körülbelül száz hajszálvékony elektróda egy milliméternyi mélyre történő beültetésével érzékeli az agykéreg motorikus tevékenységét amellyel a mozgást koordinálja az ember.

A hajszálvékony drótok táplálják az agyi chipet, amely feldolgozásra továbbítja az agy jelzéseit a számítógépnek. Az agyszignálokat a gép aztán átalakítja kurzormozgássá és a megfelelő műveletek elvégzésévé így új alternatívát létrehozva a számítógép irányítására.

Végtagmozgatás agyi chippel (Oldaltörés)


Az új eszköz megalkotója Professzor John Donoghue az idegrendszer tudomány szakértője, a Brown egyetem kutatójaként alkotta meg a Cyberkinetics céggel karöltve az agyi chipet: „A PC monitora alapvetően tévé távirányítóként üzemel, a használó tehát a megfelelő ikonra gondolva nem tesz mást, mint amikor az egészséges ember a kurzorral a szükséges ikonra klikkelve elindít egy programot.”

Nagle egy művégtag – robotkar – mozgatására is képes a chippel, mellyel például vendégétől „el tudja venni” a felé nyújtott édességet. Donoghue professzor reményei szerint hasonló megoldásokkal a jövőben a bénult emberek ismét képesek lesznek végtagjaikat használni.

A végső cél szerinte, olyan – mobiltelefon méretű, akkumulátorról működő - eszköz megalkotása mellyel a beteg képes saját izmainak újbóli használatára. Ez azonban ma még rendkívül nehéznek tűnik, hiszen a mozgások bonyolultságának növekedésével egyre nehezebb a hozzájuk tartozó agyi impulzusok mesterséges ismétlése vagy másolása. Több millió idegsejt felel ugyanis az agyban a test mozgatásáért, míg a BrainGate ezeknek csak a töredékét képes jelenleg „felfogni”.