Meghosszabbították a Spirit és az Opportunity küldetését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újabb tizennyolc hónappal meghosszabbították a Marson már több mint egy éve kutató két önjáró, a Spirit és az Opportunity küldetését. Az új határidő 2006 szeptembere, mert mindkét szerkezet műszerei kitűnő állapotban vannak.

Minden remény megvan arra, hogy a két Mars-járó bírja addig erővel  - jelentette ki Ghassem Asrar, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA főigazgató-helyettese. 

A Spirit és az Opportunity  már eddig is páratlan értékű tudományos munkát végzett: a vörös bolygó több helyszínén jutott annak a nyomára, hogy a Marsnak elegendő vízkészlete volt ahhoz, hogy kialakuljon a rajta az élet.

A Spirit tavaly január 4-én, ikertestvére, az Opportunity pedig három héttel később érte el épségben szomszédos bolygónkat. Alapküldetésük időtartamát három hónapban szabták meg, tehát ha egy évvel ezelőtt felhagynak a kutatással, a programot akkor is sikeresnek minősítették volna. Jelenleg 11 hónappal vannak túl ezen a határidőn, és ha az elkövetkező másfél évben is eredményesen folytatják barangolásukat a Marson, az az űrkutatás kiemelkedő bravúrja lesz.

A NASA kutatói közölték az is, hogy a kisebb gépkocsi nagyságú Mars-autókat a következő kutatási időszakban az eddigieknél is izgalmasabb feladatokkal bízzák meg.