Átalakuló fájlcserélési szokások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Infinit

Legfrissebb felmérésében a Pew Internet & American Life Project a különböző fájlcserélő programokkal (peer-to-peer, P2P) kapcsolatos használati szokásokat és vélekedéseket elemzi, különös tekintettel a jogi kérdésekre.

Az eredmények szerint az amerikai internethasználók 53%-a gondolja úgy, hogy a P2P hálózatokon előforduló illegális tartalmakért a hálózatot működtető vállalatok a felelősek, 18% van azon a véleményen, hogy ezekért a fájlokért a felhasználók tartoznak felelőséggel, míg 12% szerint ez a felelősség megoszlik a vállalatok és az egyének között. A válaszadók 48%-a vélekedik úgy, hogy a szerzői jogok betartatására törekvő kormányzati lépések nem lennének hatásosak – írja az internetnews.com.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a hagyományos P2P, illetve fizetős szolgáltatást nyújtó hálózatokon kívüli fájlcserebere növekedőben van. Az internethasználók közül 36 millió (27%) válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy tölt-e le zenei/video fájlokat. Sokan az e-mailt vagy valamilyen csevegő programot jelölték meg, mint a fájlcsere eszközét, de jelentős a különböző MP3 lejátszók, a zenei és filmes weboldalak, valamint a blogok szerepe is - összességében a zene- vagy video-letöltök 48%-a használta ezeket a P2P-n kívüli módszereket.

A jelentés szerzője, Mary Madden szerint a zeneipar által indított perek sokakat tereltek a fizetős zenei oldalak felé, de ennél sokkal fontosabb újdonság az imént felsorolt alternatív metódusok terjedése. A fájlcserélés „privatizálása” a fizetős oldalakat használók számának bővülésével párhuzamosan megy végbe, miközben a zeneletöltők száma is növekedik (bár messze van a 2002-ben mért csúcstól).

A tanulmány szerint a válaszadók hajlamosabbak azt válaszolni, hogy valamilyen fizetős szolgáltatást használtak (egy év alatt 24%-ról 43%-ra növekedett azoknak az aránya, akik kipróbálták ezeket a szolgáltatásokat), de a válaszokban nagy valószínűséggel a P2P-vel szembeni negatív asszociációk is tükröződnek. Az adatokat tehát nem árt néha óvatosan kezelni.