Megjelent az internetes szemétért leginkább felelős országok listája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Sophos amerikai internet-biztonsági cég közzétette annak a tizenkét országnak a listáját, amelyek leginkább felelősek az utóbbi évek spam-áradatáért. Talán nem meglepő, hogy rangsor élén az Egyesült Államok található.

A SophosLabs spamcsapdáján idén január és március között fennakadt kéretlen levelek több mint fele úgynevezett zombi-számítógépekről érkezett. Ezek a gépek a hackerek vagy a vírusírók által alattomosan megszállt és távolról vezérelt gépek, amelyek amúgy (a valódi gazdáik tevékenysége alapján) teljesen „ártatlanok” volnának. Így fordulhatott elő, hogy a spam kiindulási helyei között Dél-Korea igen fontos helyet tölt be, pedig a spammerek más országokban (Oroszországban, Kínában vagy az USA-ban) élnek, s onnan zombisítják e távoli informatikai eszközöket. Azok a számítógépek válnak elsősorban zombivá, amelyeknél a tűzfalvédelem, a vírusirtó szoftverek és az operációs rendszer védelmi frissítései nincsenek megfelelően telepítve.

A Ferris Research egy korábbi értékelésében a spam okozta globális károkat az idén 50 milliárd dollár értékűre becsülte. A károk további növekedését csak úgy lehet meggátolni, hogy a felhasználók, különösen a cégek többrétegű biztonsági szűrést vezetnek be. Nem csak a beérkező és kimenő e-maileket vizsgálják meg, hanem alkalmazzák a legjobban bevált biztonsági eljárásokat is.

Például a következőket jó megtartani:

A teljes spam-forgalom csaknem 90 százalékáért 12 ország felel. Ezek listája a kibocsátott internetes szemét teljes mennyiségéből való részesedésük alapján a Sophos szerint a következő:

1. Egyesült Államok 35,70%
2. Dél-Korea 24,98%
3. Kína és Hongkong 9,71%
4. Franciaország 3,19%
5. Spanyolország 2,74%
6. Kanada 2,68%
7. Japán 2,10%
8. Brazilia 1,95%
9. Nagy-Britannia 1,57%
10. Németroszág 1,23%
11. Ausztrália 1,22%
12. Lengyelország 1,20%
Egyéb országok 11,72%