Egymilliárd ember csatlakozhat az internetre az új technológiával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Intel Corporation bejelentette, hogy elérhetővé vált az első olyan, egész városokat is lefedni képes vezeték nélküli szélessávú adatkommunikációt szolgáló WiMAX terméke, amely az üzemkész megoldások gyártóinak lehetővé teszi a szélessávú internetezés elterjesztését az egész világon.

Az Intel Rosedale chipje újabb egymilliárd embert
kapcsolhat az internetre
© Intel
A WiMAX telepítése után a szélessávú internet elérhetővé válik az olyan elszigetelt településeken is, amelyek jelenleg nem képesek DSL-en vagy kábelen csatlakozni a világhálóhoz. Emellett lehetővé válik az egymástól több kilométerre lévő épületek vezeték nélküli összekapcsolása is.

Több szolgáltató, szerte a világon, azt tervezi, hogy megkezdi a kereskedelmi WiMAX teszteket még ez év folyamán. Ezáltal az otthoni, illetve az üzleti felhasználók bepillanthatnak a legújabb, vezeték nélküli, nagysebességű szélessávú technológiákba.

A WiMAX, a Worldwide Interoperability for Microwave Access (világméretű együttműködés a mikrohullámú csatlakozáshoz) kifejezés rövidítése, amely mögött az otthoni, üzleti, illetve a mobil vezeték nélküli hálózatokra való gyors, „utolsó szakaszos” csatlakozás gondolata áll. Mivel a WiMAX elfogadott technológia szabványokra épül, várhatóan egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik az új és a már meglévő szélessávot használók számára a vezeték nélküli internet-csatlakozás.

„A szabványos csatlakozási megoldások miatt, a WiMAX jelentheti a platformot a következő generációs internetes terjeszkedéshez, s ezzel csatlakozhatna a következő egymilliárd felhasználó az internethez” – mondta Scott Richardson, az Intel szélessávú, vezeték nélküli divíziójának vezetője.

A korábbiakban „Rosedale” kódnévvel illetett, Intel PRO/Wireless 5116 szélessávú interfész-eszköz az IEEE 802.06-2004 szabványra épül, s így a végfelhasználók biztosak lehetnek benne, hogy a különböző cégeknél vásárolt termékek képesek lesznek együttműködni. A 802.16-2004 szabványra épülő WiMAX megoldás nagy sebességen kezelni képes a gyors, fix vagy vezeték nélküli hálózatokat, az internetes csatlakozási lehetőségeket, az Internet Protocol (IP) és TDM Voice képességeket, valamint az IP-alapú valósidejű videókat.